Законови промени ще насърчават малкия и среден бизнес

С промените в Закона за инвестициите ще се насърчи развитието на малкия и среден бизнес, защото е съвсем ясно, че не големите инвеститори, а именно той е гръбнакът на обществото. Това каза в петък в предаването "Бизнеспул" на радио Нова Европа Стоян Сталев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.  

Той посочи, че дребните инвеститори ще бъдат стимулирани с данъчни облекчения и с повече възможности за участие в големи държавни проекти. Ще се насърчава и чрез финансови механизми създаването на индустриални зони, които да обединяват много предприятия.

Интересът на чуждестранни компании към инвестиции у нас се увеличава, категоричен е Сталев. Според него инвеститори от държави, нечленуващи в Европейския съюз, имат интерес да влагат пари у нас с оглед на предстоящото ни членство в ЕС и отварянето на възможностите за ползване на либерализирания европейски пазар. "За страните-членки на ЕС също е изгодно да инвестират у нас, защото след като бъдем приети в организацията, това ще е гаранция за едни и същи правни и икономически механизми, което повишава нивото на сигурност на инвестициите", обясни Сталев пред радио Нова Европа.

Според него нещото, което трябва да се промени оттук нататък в работата на оглавяваната от него агенция, е съсредоточаването към по-конкретни проекти за конкретни държави, които до момента не са били са смятани за потенциални инвеститори. Стоян Сталев посочи, че е необходимо и по-добро сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и органите на местната власт, тъй като по-голяма част от сделките с големите чуждестранни инвеститори обикновено са свързани с общинска собственост.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?