Законови промени ще реконструират енергетиката и ще подреждат пъзела с цените

Президентът призова ВЕИ-тата да отстъпят, но и другите централи да са на масата на преговори

Росен Плевенлиев и Асен Василев връчиха договори за енергийна ефективност в 31 обществени сгради, сн. БГНЕС

“България няма да работи на парче и по отношение на енергетиката. Ще подредим целия пъзел, ще намерим проблемите и техните решения чрез промени в енергийната стратегия на страната”, заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник по време на подписване на договори за обновяване на обществени сгради с пари от Международния фонд “Козлодуй“ (МФК), където постъпват компенсациите от Европейския съюз за предсрочното спиране на малките ядрени блокове.

 

Със сигурност “зелените” централи трябва да отстъпят в преговорите за промяна на енергийната стратегия в България., но и представителите на мините, на заводските централи, на ядрената енергетика трябва да седнат на масата за преговори, каза държавният глава.

 

По думите му промените в енергийната стратегия на страната трябва да се случат в следващото Народно събрание по един легитимен начин. Единствената цел по отношение на енергетиката е да се осветли всичко в енергийната система, да се види в цената на тока – кой, какво и защо определят крайната тежест, коментира Плевнелиев.

 

Енергийната стратегия на България до 2020 г. бе приета през май 2011 г.

 

“Категорично заявявам, че има много неефективности в енергийната системата. Не само ЕРП-та са удобните виновници, те са 9 стотинки от 1 лев в микса от сметката на българския потребител. Ние искаме да осветлим всички по веригата. Ние искаме да посочим какво правят държавните монополи, искаме да видим и неефективностите там", заяви още Плевнелиев. Той припомни, че в момента всички по енергийната верига у нас са обект на проверки от експерти от Европейската комисия и Световната банка. На тях се разчита да покажат дефектите в енергийната ни система и да се промени ценообразуването.

 

Служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев посочи, че проверките в енергетиката не се правят самоцелно, а с идеята да се види къде са болните места в системата и по какъв начин тя може да се реконструира, така че да е устойчива, без това да води до повишение на цената на тока за крайния потребител.

 

Според него има алтернативни начини за отразяване на възобновяемите енергийни източници в крайната цена на тока. В момента се използват фиксираните тарифи на високите цени, а със задействане на търговията със зелени сертификати цената на тока от тези източници ще намалява с включването на нови целени централи, стана ясно от думите на Василев.

 

Той също заяви, че не бива да се пипа на парче, а интегрирано по цялата система. Най-лесните решения са да си затворим очите и да решим проблема на парче, каза министърът.

 

В момента се говори, че ограничаваме зелените мощности, никой не говори, че АЕЦ "Козлодуй" също е ограничен - Пети блок е спрян в планов ремонт, но Шести блок също е ограничен и в момента работи на 75 процента, посочи Василев. Той допълни, че не се ограничава един производител за сметка на друг и не се нарочват зелените, а има ограничения навсякъде по системата.

 

Не може да се пипа само на едно място при такава сложна система, а трябва много внимателно и премерено да се пипне на всички места, което ще включва и пакет законодателни промени, които ще бъдат вкарани за разглеждане в следващия парламент, допълни Василев.

 

Служебното правителство в сферата на енергетиката действа много амбициозно и постига немалко, посочи от своя страна Росен Плевнелиев. Той каза, че ще има законодателни промени в пакет, който са готови - за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Закона за енергетиката, на енергийната стратегия, ще има заключение от проверките на ЕК, Световна банка и ЕБВР, и всичко това в интерес на българските граждани.

 

“Някой можеше ли да си помисли, че договорите с ЕРП-та ще станат публични? Ами, станаха. Някой можеше ли да си помисли, че либерализацията може да стане за 3 месеца? Ами, ще стане, ДКЕВР вече си написа наредбата, а Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО) е на финална права да бъде отделен от НЕК”, отбеляза още Плевнелиев.

 

Той за пореден път изведе енергийната ефективност като един от основните приоритети на страната. “Той, заедно с енергийната диверсификация и енергийната либерализация са в основата на енергийната ни независимост“, заяви държавният глава по време на церемонията по подписването на 16 контракта за саниране на 31 обществени сгради с близо 8.5 млн. еврофинансиране.

България вече е получила общо 850 млн. евро от МФК, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. “неядрен прозорец“. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.

Реализацията на всички тези проектисе очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Плевнелиев коментира отново, че спряният проект за строеж на АЕЦ “Белене“, който е 2000 МВ, щеше да струва поне 10 млрд. евро, а в същото време 2000 МВ могат да се спестят с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност. “Най-евтината енергия е икономисаната“, заяви той.

 

“С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради“, заяви от своя страна служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

 

“Близо 8.5 млн. евро от МФК ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. кВтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона“, посочи той.

 

По неговите думи “енергийната ефективност“ не е просто термин от научни доклади, а има съвсем конкретни измерения в намаляване на сметките за ток, подобряване конкурентоспособността на българската икономика и по-добър жизнен стандарт. „

 

“Благодарение на помощта по МФК нашите градове и села стават по-добро и уютно място за живеене“, каза още той. Министър Василев подчерта, че за реализацията на проектите на се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите, което е допълнително преимущество за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?