Законови промени ще стимулират енергийната ефективност

Българското законодателство и практики по отношение на устойчивото строителство изостават и не са в унисон с времето си, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на конференция за устойчиво развитие в петък в София.

Няма по-евтина енергия от спестената, отбеляза тя и информира, че са подготвени изменения на наредбата за енергийна ефективност, които са изпратени за съгласуване в Европейската комисия. Всяко разрешение за строителство или ремонт, което се издава от 2018 г., трябва да е за енергийно ефективна обществена сграда, с енергийно потребление, близко до нулевото. Изискването е в сила и за жилищните сгради от 2020 г.

Ситуацията в законодателството в момента е такава, че хората, които влагат средства, опазват околната среда са ощетени - плащат повече данъци, разгъната им застроена площ се измерва по външните стени, коментира Захариева. Със законодателните промени ще се въведе измерване на застроената площ по вътрешните стени, което ще стимулира поставянето на по-дебела изолация.

В момента не стимулираме и поставянето на климатици, отоплителни и охладителни системи вградени архитектурно в сградата, защото това също е част от разгънатата застроена площ.

Колкото и да се повишава цената на тока, ако строим енергийно ефективни сгради, няма да се притесняваме толкова, коментира тя и добави, че подобни инвестиции биха направили живота на хората и техните деца по-качествен, обобщи Захариева.

По думите ѝ в новия програмен период са предвидени средства за повишаване на енергийната ефективност на българската икономика и бизнес - не само за машини и техника, но и за производствените сгради. За пръв път в България този период ще бъде свързан с интегрирани планове за устойчива градска среда, не само устойчиви сгради, отбеляза тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?