Законовият срок за избор на шеф на НЗОК изтече, ГЕРБ ще излъчи партиен кадър

Законовият срок за избор на шеф на НЗОК изтече, ГЕРБ ще излъчи партиен кадър

Въпреки, че законовият срок за избор на нов управител на НЗОК изтече в четвъртък, а вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че кандидатурата ще стана ясна до края на деня, такава не беше обявена публично. Новият шеф на касата обаче най-вероятно ще е партиен кадър от парламентарните редици на ГЕРБ.

Управляващите не се съобразиха с въведения от самите тях законов срок за избор на нов управител на касата, но не виждат проблем в това.

Според Закона за здравното осигуряване Народното събрание трябва да избере нов управител на НЗОК в срок, “не по-дълъг от 30 дни“ от прекратяването на договора на стария.

Бившата шефка на НЗОК Нели Нешева бе освободена от парламента на 22 февруари заради скандала с получените в институцията допълнителни възнаграждения.

30-дневният срок беше въведен с промени в закона, направени от мнозинството на ГЕРБ през 2010 година. Още в началото на мандата бе променена и процедурата за избор на директор на касата. Преди това ставаше с конкурс и представяне на концепции от кандидатите, докато ГЕРБ реши изборът да става от Народното събрание.

"Законовият срок официално приключи, но тъй като законът прави разпореждането по начин, който е инструктивен, т.е. той може да не бъде спазен на 100%, в момента все още текат дебати“, заяви в четвъртък пред Mediapool новият председател на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. “Смятам, че в следващите дни ще имаме окончателна кандидатура, а гласуването ще се проведе следващата седмица“, посочи тя.

"Конкретни имена няма още изпъкнали. Няма някой, който да е определен все още“, допълни Дариткова.

Тя обясни, че решението ще се вземе първо от Изпълнителната комисия на партията, след това кандидатурите се представят на парламентарната група. “Но ако се вземе решение от Изпълнителната комисия, решението може да бъде оповестено и преди да се гласува от парламентарната група“, каза още тя. “Предполагам, че ще се вземе мнението и на новия министър на здравеопазването Десислава Атанасова“, каза Дариткова.

"Наистина се проточи дълго изборът, а касата има нужда от ръководител, но има временно изпълняващ длъжността“, отбеляза тя.

По-рано отговарящият за здравеопазването вицепремиер Симеон Дянков заяви, че не се меси при кадровия избор за шеф на НЗОК, за разлика от НОИ. “В НОИ признавам, че имах по-голяма роля, защото там парите са много и донякъде е финансова тема. Здравната каса също е финансова тема, но новият министър Деси Атанасова прекрасно познава системата, така че може изцяло да се разчита на нейното мнение. И това между другото трябва до днес да е решено, до края на деня“, заяви Дянков в четвъртък сутринта пред БНТ.

Попитан какъв човек иска да види за управител на НЗОК, Дянков даде да се разбере, че кандидатурата отново ще е партийна: “Подобен на Деси Атанасова - човек от парламента, който вече познава и парламентарния процес, и човек, който е ръководил нещо. Вече е крайно време в този ресор да не идват просто хора, които са лекари“, каза Дянков. Той обаче опроверга слуховете, че постът може да бъде поет от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. “Менда Стоянова я пазим за втори мандат“, каза той.

Още в началото на седмицата за поста се спрягаха имената на депутатите от здравната комисия Пламен Цеков и Красимир Петров. По-вероятно е партийният избор да се спре на Цеков. Той се прослави с “осемте си диоптъра“, с които се оправда за допусната от него лобистка наркопоправка в Държавен вестник. Освен това в началото на мандата той съвместяваше депутатската работа с поста директор на болницата в Лом в неплатен отпуск.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?