Закрива се комисия, която за 6 години не е свършила нищо

Министерският съвет закри в четвъртък създадена от самия него комисия, която за 6 години не е свършила нищо.

Държавно-обществената консултативна комисия по обредните дейности е създадена с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски през юли 2003 година. Задачата ѝ била "да уеднакви обредните дейности и услуги с отчитане на националните традиции, правата и достойнството на гражданите".

Под председателството на министъра на регионалното развитие и благоустройството комисията е трябвало да изработи проекти на нормативни актове, свързани с обредите в България.

Анализът на шестгодишната дейност на комисията, ако такава е имало изобщо, обаче показал, че "работата ѝ е незадоволителна от гледна точка на получените резултати". Целите, заложени при създаването ѝ, не са постигнати, което, както се казва в съобщението на правителствената информационна служба, "прави неоправдано нейното по-нататъшно съществуване".

Не е ясно кому и с каква цел е било нужно "да се уеднаквяват обредните дейности и услуги", но според публикации в пресата инициатор за пръкването на структурата е била председателката на фондация "Вечност" Ани Донкова, която става и заместник-председател на комисията. Тя се оказала и близка родственица на царското пресаташе Галя Дичева. През лятото на 2003-та година лично тогавашният премиерски говорител Димитър Цонев на тържествена сбирка в градинката на МС обявява създаването на комисията, която до няколко месеца трябвало да подготви закон за обредните дейности.

Споделяне

Още от България