Закрива се комисия, която за 6 години не е свършила нищо

Министерският съвет закри в четвъртък създадена от самия него комисия, която за 6 години не е свършила нищо.

Държавно-обществената консултативна комисия по обредните дейности е създадена с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски през юли 2003 година. Задачата ѝ била "да уеднакви обредните дейности и услуги с отчитане на националните традиции, правата и достойнството на гражданите".

Под председателството на министъра на регионалното развитие и благоустройството комисията е трябвало да изработи проекти на нормативни актове, свързани с обредите в България.

Анализът на шестгодишната дейност на комисията, ако такава е имало изобщо, обаче показал, че "работата ѝ е незадоволителна от гледна точка на получените резултати". Целите, заложени при създаването ѝ, не са постигнати, което, както се казва в съобщението на правителствената информационна служба, "прави неоправдано нейното по-нататъшно съществуване".

Не е ясно кому и с каква цел е било нужно "да се уеднаквяват обредните дейности и услуги", но според публикации в пресата инициатор за пръкването на структурата е била председателката на фондация "Вечност" Ани Донкова, която става и заместник-председател на комисията. Тя се оказала и близка родственица на царското пресаташе Галя Дичева. През лятото на 2003-та година лично тогавашният премиерски говорител Димитър Цонев на тържествена сбирка в градинката на МС обявява създаването на комисията, която до няколко месеца трябвало да подготви закон за обредните дейности.

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?