Закриването на частните лотарии е обнародвано

Закриването на частните лотарии е обнародвано

Промените в Закона за хазарта, които забраняват частните лотарии, бяха обнародвани във вторник в Държавен вестник. Поправките обаче ще влязат в сила след три дни и тогава тотото ще бъде монополист в лотарийните игри.

"С влизането в сила на този закон лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", се прекратяват и съответните удостоверения за издаден лиценз се обезсилват", посочиха миналата седмица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

От деня на влизането в сила се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в съответните игри, с изключение на билетите на държавното тото.

Още в понеделник вечерта в софийски търговски центрове места, където се рекламираха и разпространяваха лотарийни билети, бяха закрити, видя репортер на Mediapool=

И досега няма официална информация от "Националната лотария" как ще протече процесът по приключване на лотарийните игри, които вече стават държавен монопол. На сайта на лотарията се промотират други онлайн хазартни игри, за които дружествата не губят лиценза си – онлайн казино, лото, спортни залагания и покер.

"Нова тв ще се съобрази с приетите промени", казаха единствено в новините на медията, която рекламираше "Националната лотария".

В края на миналата година съдружниците на хазартния бос Васил Божков сем. Найденови, които са в тежък конфликт с бизнесмена, подадоха сигнал, според който частните лотарии плащат сериозно занижена държавна такса в сравнение с държавния тотализатор, в резултат на което бюджетът е пропуснал да събере около 250 млн. лв. за последните пет години. Малко след това Държавната комисия по хазарта (ДКХ) призна, че държавната лотария и частните лотарии се облагат различно. 

На 16 януари пък беше внесен и законопроектът, който предвижда закриване на частните лотарии. Той беше приет изключително бързо и в началото на месеца депутатите подкрепиха поправките окончателно. 

В края на януари пък прокуратурата нахлу в офисите на Божков, а след това му повдигна 7 обвинения. Междувременно обаче се разбра, че той е напуснал страната. Няколко дни хазартният бос даваше многобройни интервюта, но отказваше да каже къде се намира. В крайна сметка прокуратурата съобщи, че е бил задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди дни обаче се появи неофициална информация, че той е пуснат на свобода. Българската страна изпрати официално питане дали това е вярно.  

Споделяне

Още по темата

Още от България