Закриването на затвора в Гуантанамо претърпя неуспех в Сената

Закриването на затвора в Гуантанамо претърпя неуспех в Сената

Обещанието на американския президент да закрие затвора Гуантанамо претърпя удар, след като съюзниците на Барак Обама в Сената заявиха че няма да подкрепят финансиране, докато правителството не представи задоволителен план за съдбата на задържаните, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом поиска 80 милиона долара, необходими на министерствата на правосъдието и отбраната за преместване на 240-те затворници, които все още са държани в затвора в Гуантанамо, посочва АП. 

Сенаторите обявиха, че ще се противопоставят на всеки опит затворниците да бъдат преместени, докато администрацията не представи подробен план за това.

Ходът на сенаторите увеличава натиска над президента, който утре трябва да съобщи плановете си как ще се постъпи с все още задържаните там 240 заподозрени терористи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Решението на демократите в Сената да изтеглят 80-те милиона долара от военния бюджет и да забранят засега прехвърлянето на затворници от Гуантанамо в САЩ, може да наложи заповедта на Обама да се закрие затворът до 22 януари 2010 г. да бъде променена или отложена, отбелязва изданието.

Според представители на правителството, ако затворът в Гуантанамо бъде закрит по план, може да се наложи над 100 затворници да бъдат прехвърлени в САЩ. Между 50 и 100 от тях са определени като твърде опасни, за да бъдат освободени.

От 240-те затворници в Гуантанамо 30 ще бъдат освободени. Някои вероятно ще бъдат изпратени в чужди държави. Около 80 ще бъдат съдени, но остава неясно как ще се постъпи с онези от тях, които бъдат осъдени на затвор, отбелязва изданието.

По време на предизборната си кампания Обама неведнъж заяви, че затворът за заподозрени терористи в Гуантанамо, превърнал се в символ на жестоко третиране на затворените там, трябва да бъде закрит.

Споделяне

Още от Свят