Закриват софийско училище, нямало желаещи да учат в него

Закриват софийско училище, нямало желаещи да учат в него

Столично училище ще бъде закрито, той като заради близостта му до ромско "гето", желаещите да учат в него били много малко. Закриването на 110-то ОУ "Проф. Гавраил Кацаров" ще бъде гласувано от столичния общинския съвет по предложение на директора на училището Пламен Трайков, съобщи БТА в неделя. От следващата учебна година учениците от закритото училище ще учат в намиращото се в сградата 3-то СОУ.

Според докладната записка на директора на училището тенденцията към намаляването на учениците в него е започнала в периода 2002-2003 година. Тогава в училището учели 255 деца. През последната учебна година те били вече само 52.

Причина за намалелия брой ученици в училището била близостта му до ромското "гето" в кв. "Захарна фабрика", а родителите открито заявявали, че не желаят децата им да учат заедно с деца от квартала и ги премествали в съседни училища.

В същото време, пише директорът на училището, децата от ромски произход са недостатъчни като брой, за да бъдат формирани паралелки, а след начален курс много от тях отпадат от учебния процес.

След въвеждането на делегираните бюджети училището е било преместено със заповед на районната администрация на район "Илинден" в сградата на 3-то СОУ заради необходимостта от пестене на средства. По думите на директора за идващата учебна година в училището, ако то запази самостоятелността си, ще има само две паралелки - в трети и четвърти клас.

Според директора на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева посочи, за сградата, в която се е помещавало преди преместването си училището, ще бъде търсен наемател, който да развива образователни дейности в нея.

Сградата е публична общинска собственост и единият етаж от нея вече е зает от частно училище, като такъв вариант ще се търси и за останалите три етажа.
Споделяне

Още от България