Играта на МО с 400 млн. долара:

Закупуването на нови изтребители или как квадратът трябва да стане кръг

Закупуването на нови изтребители или как квадратът трябва да стане кръг

"Ще се движите по квадрат с четири страни така, че да се образува кръг!"

Този бисер на военния фолклор описва доста ясно амбицията на политическото ръководство на Министерството на отбраната да подпишe най-скъпия договор от модернизацията на армията без конкурс и с претенцията за пълна прозрачност.

Военният министър Аню Ангелов разясни, че сделката за 400 млн. долара (това е лимитът на Министерството на отбраната) няма да бъде решена с конкурс, като общо взето това се налагало от недостига на средства.

България наистина няма пари за по-скъпи изтребители, но пък и нищо не пречи да се обяви открит конкурс и офертите на фирмите производители да станат публично известни.

Ангелов обаче е преценил, че пари може да се намерят за купуването само на стари машини, като там той лично ще води преговорите със съответните държави, които ги притежават. По думите му обаче има и вариант МО да закупи нови изтребители, но и тука военният министър изключва варианта да се проведе конкурс. Според неговите разчети МО може да си позволи да закупи само шведските изтребители "Грипен", тъй като другите били твърде скъпи за възможностите на България. Заявката е и в този случай да се подходи с преки преговори.

Не е ясно как ще се осигури състезателното начало при закупуването на самолети втора ръка, което засега се очертава като по-вероятен сценарий. Ангелов обяви, че ще се преговаря с Холандия, Португалия, САЩ. Белгия, Норвегия, Италия и други. Още по-неясно е и как ще се сравняват нови със стари самолети от различни производители при липсата на конкурс и ясни точни критерии за избор при положение, че според друго изявление на министъра, "Грипен се разглежда в комбина с втора ръка".

Така МО ще се изправи пред сложната задача да докаже на данъкоплатците, че движейки се извън правилото на състезателното начало, при липса на прозрачност и ясни критерии, ще сключи една добра сделка.

Това може да се приеме за възможно също толкова, колкото е възможно интересът на данъкоплатците да не бъде защитен дори при провеждането на конкурс.

При всички положения обаче би било по-лесно на МО да елиминира съмненията около сделката си, ако следва процедурите.

Или както военните казват "това, че няма ред, не значи, че не трябва да се спазва".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?