“Закуската при Митеран”: Двадесет години по-късно

Точно 20 години след посещението на френския президент Франсоа Митеран у нас, в резиденцията на френското посолство в София, бе направена възстановка на прочутата му закуска на Митеран с група български интелектуалци, които имаха ореола на тогавашни дисиденти срещу властта на БКП.

Днес сред живите са само петима от 12-те поканени, които са имали възможността да разговарят с френския президент – Желю Желев, първият демократично избран президент след промяната, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн, философът и бивш министър на образованието проф. Николай Василев, художникът Светлин Русев и журналистът и главен редактор на вестник “Култура” Копринка Червенкова.

На закуската в понеделник, дадена от френския посланик Етиен дьо Понсен, присъства и еврокомисарят Меглена Кунева.

"Тогава имахме илюзии, че нещата по-лесно и по-бързо ще поемат по една правилна, конструктивна пътека. Оказа се, че това е стръмен, труден път. Тогава ние бяхме по-единни, отколкото сме сега", каза Анжел Вагенщайн, който не измени на възгледите си и остана в лагера на левицата, като през годините открито се противопостави на прохождащата дясна опозиция.

В резиденцията на посланика Франция беше открита изложба с архивни материали – снимки, документи, статии от българския и френския печат от посещението на президента Митеран. Специално място в изложбата заема оригинална шапка на Франсоа Митеран, която е предоставена за изложбата от музея в родния град на Митеран – Жарнак.

В изложбата може да се види и издание с трудовете на Митеран, лично подписано от него. Изложбата е отворена през цялата седмица, през което време френското посолство ще бъде открито за посетители.

По случай двадесетгодишнината от дисидентската закуска, в България е и бившият външен министър на Франция Ролан Дюма, който бе в делегацията при посещението на Митеран в София и бе един от организаториет със срещата на българските дисиденти.

Запитан как намира България две десетилетия по-късно, той отговори дипломатично: “Интересна държава в развитие”.

“Бяхме тук с президента на Франция и единственото ни притеснение беше как ще извадим България от комунизма”, посочи Ролан Дюма. "Позволявам си да мисля, че съм направил нещо за България и двадесет години по-късно искам да видя докъде сте стигнали", каза още той.

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?