Залъгалките с "инвеститора" за "Кремиковци" се изчерпаха

Залъгалките с "инвеститора" за "Кремиковци" се изчерпаха

Докато работниците от "Кремиковци" излязоха в понеделник на пореден протест пред сградата на Министерския съвет, бразилската компания Cia Siderurgica Nacional SA (CSN) за пореден път потвърди, че не проявява интерес към закупуването на металургичния комбинат.

"Нямаме намерение да купуваме активи в чужбина, а именно българския металургичен комбинат "Кремиковци”. Най-вероятно през текущата година няма да купуваме нищо”, заяви финансовият директор на компанията Отавио Ласано, цитиран от електронното издание ”Металторг".

Преди седсмица икономическият министър Петър Димитров даде седемдневен срок, в който да се стигне до сделка с бразилците и поради тази причина нареди на държавната компания “Булгаргаз“ да не спира доставките за комбината, въпреки натрупаните задължения от 100 млн. лв. Тогава Димитров съобщи, че CSN все пак е дала положителен отговор за сключване на договор за преработка на въглища в кокс на ишлеме в “Кремиковци“, въпреки че от компанията твърдяха, както и сега, че не планират такива инвестиции.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева обаче заяви в понеделник, че до този момент CSN все още не е излязла с категорично решение и преговорите ще продължат и във вторник. Радева не се ангажира дали дотогава ще има някакво споразумение с компанията.

Срокът, даден от министър Димитров за подписването на договор за производство в коксохимическия завод, изтича на 6 април. Ако договорът не бъде подписан, подаването на природен газ за комбината ще бъде преустановено. Нина Радева заяви, че не може да подложи на съмнение декларираните в този смисъл намерения на ръководството на "Булгаргаз холдинг".

В същото време протестиращите металурзи заплашиха с по-агресивни действия и общонационален браншови протест.

Те продължиха да настояват да се намери алтернативен вариант за спасяването на завода, дори и при липсата на инвеститор. Петър Димитров обаче вече каза, че това положение с “Кремиковци“ не може да продължава и е редно предприятието да поеме по нататък в пътя си на банкрутирало дружество.

Председателите на двата синдиката към "Кремиковци” – Васил Яначков и Людмил Павлов бяха приети в Министерския съвет от представител на премиера, но си тръгнаха недоволни. Въпросният представител на Станишев не е бил запознат със ситуацията и ги е помолил да му обяснят какво става с "Кремиковци”.

"След тази среща съм убеден, че министър-председателят и неговото правителство изобщо не се интересуват от съдбата на "Кремиковци”", заяви Людмил Павлов пред протестиращите работници.

Металурзите съобщиха, че ще се обърнат за помощ към Европейската комисия и ще поискат среща с президента Георги Първанов. В сряда пък се очаква общонационален браншови протест в подкрепа на "Кремиковци”.

Протестиращите работници настояват най-накрая да се реши въпросът дали комбинатът ще го има или няма да го има, тъй като агонията "вече е непоносима". Освен това искат да получат и дължимите им заплати. Някои от работниците съобщиха, че не са взимали заплати вече пет месеца, което е равносилно на "геноцид".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес