Заличен от комунизма, Владимир Куртев бе обявен посмъртно за "праведник на света"

Заличен от комунизма, Владимир Куртев бе обявен посмъртно за "праведник на света"
Преди близо 67 години години един български учител, Владимир Куртев, направи смел опит да спаси евреи в България, Македония и Тракия. На 28 юни той бе обявен за "праведник на света" на церемония в мемориала на жертвите на Холокоста "Яд Вашем", на която присъства и българският външен министър Николай Младенов.

От създаването на мемориала през 1953 г. до днес за "праведници на света" са обявени над 22 хиляди мъже и жени от 45 държави. С това звание се удостояват хора, помогнали за спасяване на евреи.

Владимир Куртев е роден в Плевен през 1888 г. Работи като учител в Кюстендил и поддържал тесни връзки с водачите на еврейската общност в града. Куртев е бил член и на революционно македонско движение за независимост на Македония от Турция, което впоследствие придоби пробългарска ориентация. Сред членовете на движението имало и евреи от Кюстендил.

На 8 март 1943 г. Куртев е бил включен в състава на 4-членна делегация на известни българи и евреи от Кюстендил, заминала за София, за да предотврати депортирането на близо 12 хиляди евреи от Македония и Тракия. На следващия ден делегатите се срещнали със заместник-председателя на парламента Димитър Пешев, който направил всичко възможно, за да спре депортирането и впоследствие е бил свален от поста си, припомня израелският в. "Джерузалем пост".

Усилията на членовете на кюстендилската делегация, както и на главата на Синода на Българската православна църква митрополит Стефан и на други видни български личности, са дали резултат и арестуваните евреи на територията на България са били освободени и вече не са били извършвани нови арести.

Българските митрополити Стефан и Кирил бяха обявени за "праведници на света" през 2001 г. Димитър Пешев и останалите трима членове на кюстендилската делегация бяха почетени приживе през 1973 г. и 1991 г. Следите на Владимир Куртев обаче се изгубили след войната и съдбата му остава неизвестна, отбелязва израелският вестник.

Истината обаче е, че Куртев, както и други негови съратници, са за дълго "изтрити" от историята, в резултат на действията на комунистическия режим в България. За това разказа и Жасмин Куртева, внучката на Куртев, която получи медала и сертификата за "праведник на света", с които посмъртно бе удостоен дядо ѝ.

"Горда съм да стоя днес тук като българка, защото спасяването на българските евреи е една от най-поразителните прояви на гражданско общество в Европа през 20 век. Макар и недостатъчно известна, неопровержимата и безусловна историческа истина е, че по време на трагичните години на Втората световна война, българският народ обединено и твърдо се противопостави на нацистките заповеди "да достави българските евреи в лагерите на смъртта". Нито един от над 50-хилядната еврейска общност в България не беше убит", заяви в словото си Жасмин Куртева.

"Заслугата за това е на България и българите. Депортацията на евреите срещна решителната и единодушна съпротива от страна на българския народ, от различни прослойки в българското общество. Тук трябва да споменем всички българи с висока нравственост и съзнание, граждански кураж и вяра, като моя дядо Владимир, като Димитър Пешев, Иван Михалев и Асен Сючмезов, като митрополитите Кирил и Стефан, като Лиляна Паница и много други. Трябва да се подчертае, че спасяването на евреите в България нямаше да е възможно, ако цар Борис III до край не се противопостави на депортацията, проваляйки нацистките планове."

По-нататък Жасмин Куртева каза: "Изключително горда съм да стоя тук като внучка на Владимир Куртев – една от най-активните фигури за спасяването на българските евреи. Близо 40 години след неговите съмишленици, днес той е признат за "праведник на света".

Тук съм като представител на една фамилия, която изстрада много по време на комунистическия режим в България след 1944 г. Моят дядо беше убит от комунистите без процес, само защото защитаваше правата на българското население в Македония. И до днес не знаем къде е гробът му.

Същата бе съдбата на цялата група от Кюстендил. Комунизмът заличи всички следи на подвига, извършен от Куртев, Пешев и техните поддръжници. Димитър Пешев бе осъден на 15 години затвор, избегнал по чудо смъртна присъда от т.нар. Народен съд – незаконен извънреден трибунал, използван като машина за разправа с политическите опоненти.

От 43-мата депутати в българския парламент, подписали писмото в защита на евреите, двадесет бяха осъдени на смърт, шестима – на доживотен затвор, осем – на 15 години затвор, а един – на една година затвор.

Тоталитарният комунистически режим не желаеше да разкаже историята на тези праведни мъже, които имаха смелостта да покажат решителност и да се противопоставят на злото. Историята им лесно можеше да се превърне в опасен пример, в пример за бунтарство, който да подбуди действия срещу трудовите лагери на новия режим. Затова хора като Пешев, Куртев и техните съратници трябваше да бъдат заличени.

За съжаление, събитията, свързани със спасяването на българските евреи, все още не се знаят по света. България и българите спасиха цялата българска еврейска общност, но само 20 българи бяха признати за "праведници на света". Много хора, включително тук, в Израел, и по-специално младите поколения, не знаят за тази малка страна – единствената в Европа, ако изключим Дания, която спаси цялата си еврейска общност по време на Холокоста.

Благодаря на "Яд Вашем" за усилията, които полага, за да не бъде забравен Холокостът. Спомняйки си за шестте милиона невинни жертви, ние не трябва да допуснем никога ужасяващите дни на Холокоста отново да се повторят. Почитайки онези, които рискуваха живота си за спасяването на евреите, трябва да направим така, че повече хора да разберат какво те са извършили", заяви Жасмин Куртева.

"Приемам посмъртното обявяване на дядо ми Владимир Куртев за "праведник на света" като дълго забавено, но напълно заслужено. За мен и моето семейство – а вярвам, че и за всички, събрани тук днес – това е още едно потвърждение, че всички ние имаме задължението да се съпротивляваме на всяка омраза, породена от идеологии или политическа дейност или с други думи, всички ние трябва да продължаваме да сме човешки същества при всички обстоятелства", каза в заключение внучката на Владимир Куртев.

"Благодаря ви, че ни помагате да не забравяме тези, които имаха куража да се изправят срещу депортирането на българските евреи", заяви от своя страна министър Николай Младенов. "Сред многото мрачни моменти в нашата история, събитието от февруари 1943 г. е лъч светлина, който отбеляза появата на гражданско общество в България и доведе до промяна в историята, нещо което е трябвало да се случи в цяла Европа", изтъкна той.

Споделяне

Още от