Заловен е бивш бодигард на Караджич

Силите на НАТО в Босна ЕСФОР са задържали бившия телохранител на издирвания по обвинения във военни престъпления бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич, предадоха световните агенции.

Говорителят на ЕСФОР Дейвид Съливан съобщи, че в сряда сутринта натовски войници са задържали в североизточния град Биелина лице по подозрение, че оказва помощ на обвинени от Хагския трибунал лица.

Задържаният е Желко Янкович, по прякор Луна, съобщи началникът на полицията в Биелина Миле Пейчич, цитиран от АП.

Според местни източници Желко Янкович е бивш телохранител на Караджич. Бившият босненски сръбски лидер от осем години се укрива от правосъдието, след като бе обвинен от трибунала в Хага за геноцид, извършване на военни престъпления и престъпления против човечеството по време на босненския конфликт (1992 - 1995 г.).

Според съобщенията трима маскирани натовски войници са завзели ван, където бил Янкович, хвали го и го измъкнали навън, предаде Си Ен Ен. Силите на НАТО обаче отказаха да дадат подробности по залавянето.

"Операцията премина без инциденти и беше проведена по внимателен и професионален начин", заявиха от НАТО.

Янкович е отведен за разпит на място, което не се съобщава.

Говорителят на ЕСФОР Дейвид Съливан съобщи, че операцията продължава и че силите на НАТО заедно с местната полиция издирват "обвинени във военни престъпления лица и техни поддръжници".

Преди две седмици ЕСФОР задържаха друг босненски сърбин - Душан "Бато" Тешич, който по време на войната бе член на босненските сръбски специални полицейски части и охраняваше тогавашните ръководители на Република Сръбска, припомня АФП.

Главният прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте смята, че бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич ще бъде арестуван до края на 2004 година, каза нейната говорителка Флоранс Хартман, цитирана от Франс прес.

В интервю за босненския в. Дневни Аваз, публикувано в понеделник, заместник главният прокурор на трибунала Греъм Блуит заяви от своя страна, че не вярва в наличието на политическа воля у международната общност да бъде арестуван Радован Караджич.

Флоранс Хартман каза на пресконференция, че тези изявления са лично мнение на г-н Блуит, а не позиция на канцеларията на прокурора.

Радован Караджич е обвинен във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, извършени по време на войната в Босна (1992 - 1995 г.). Той се укрива вече повече от осем години от международното правосъдие и се предполага, че се укрива в Югоизточна Босна.

Преди две седмици силите на НАТО за стабилизиране в Босна извършиха отново неуспешна операция по залавянето на бившия лидер на босненските сърби.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?