Заловен е висш член от режима на Саддам

Американските сили в Ирак заловиха един от най-издирваните представители на бившия иракски режим - Хамис Сархан ал Мохамад, който е номер 54 в списъка на 55-те най-търсени иракчани. Това съобщи днес американски военен говорител, цитиран от Ройтерс.

В резултат на решителни военни действия тази седмица, коалицията съобщава за залавянето на Хамис Сархан Мохамад, номер 54 в колодата карти с лицата на най-издирваните иракчани, посочи бригаден генерал Марк Кимит на пресконференция в Багдад.

Мохамад е заловен на 11 януари край Рамади, на стотина километра западно от Багдад.

Той е бил регионален председател на партията Баас за района на Кербала и е отговорен за много атаки срещу иракчани, срещу войници на САЩ и на коалицията, заяви Кимит. Залавянето му е "поредната важна стъпка за отслабване на антикоалиционната съпротива", подчерта американският представител.

По-рано днес американските сили задържаха четирима племенници на Иззат Ибрахим ал Дури, друг от представителите на бившия режим, търсен от американците, включен под номер 6 в списъка на 55-та издирвани.

За информация, която да подпомогне залавянето на Мохамад, беше обявена награда от 1 милион долара, но сега не е ясно дали някой ще я вземе, предаде Си Ен Ен.

Междувременно американските войници, разположени в и около Самара в сряда са убили 8 души, които са част от групата бунтовници, която е заподозряна за нападението с автоматично оръжие на патрулиращ американски войник близо до Самара. Нападателите влезли в коли и се опитали да избягат. Две от колите са били разрушени, а четири други са спрени.

Двадесет и шест души са заловени.

Коалиционните сили започнаха рано сутринта операция в Самара, опитвайки се да открият Ал - Дури, според военни източници.

Споделяне

Още от Свят