Заловен е вицепрезидент на Саддам

Бившият иракския вицепрезидент Таха Ясин Рамадан е бил задържан вчера от кюрдски бойци в Мосул, северен Ирак, и предаден на американските сили. Това съобщи днес за АФП един от лидерите на Патриотичния фронт на Кюрдистан.

Си Ен Ен предаде, че новината е потвърдена и от американските военни източници.

Рамадан беше номер 20 в американския списък на най-издирваните иракчани.

Той е известен като изпълнителят на поръчки на Саддам Хюсеин и е обвинен за репресии срещу иракски кюрди и шиитски мюсюлмани.

"Рамадан беше заловен в Мосул благодарение на сътрудничеството между политическите партии и местните жители", заяви Адел Мурад от Патриотичния фронт на Кюрдистан пред агенция Рйнерс в Багдад.

Междувременно иракският вестник Ал Мутамар съобщи, че другият задържан бивш иракски вицепремиер - Тарик Азиз, е прехвърлен в американска военна болница в Багдад за лечение на сърдечно заболяване.

Според изданието, цитирано от ДПА, здравето на Азиз е започнало сериозно да се влошава след залавянето му от американските сили. 64-годишният бивш вицепремиер, който бе близък помощник на сваления иракски лидер Саддам Хюсеин, бе арестуван през април. Според неназовани източници американските сили прехвърлят Тарик Азиз в болница за втори път откакто е арестуван.

Още от Свят