Заловена е пратка от 106 кг хероин на турската граница

Служители на ДАНС и Агенция "Митници" са заловили 106 кг хероин при операция срещу трансгранична престъпна група, съобщиха в петък от пресцентъра на спецагенцията.

Ударът е реализиран на 20 юли на ГКПП "Капитан Андреево". Тогава за проверка е отклонен български товарен автомобил и в ремаркето му е е открит специален тайник, в който е имало 104 пакета хероин с брутно тегло 106.3 кг. България е била само транзитна дестинация за дрогата.

 

Три дни по-късно в София са извършени арести на други двама българи, заподозряни, че заемат високи позиции в наркогрупата, която пренася хероина. В жилищата и автомобилите им са били намерени и иззети около 40 000 евро, над 30 мобилни телефона, над 30 SIM карти на български и чуждестранни оператори, преносим компютър, таблет и малко количество кокаин.

 

От пресцентъра на ДАНС съобщават, че престъпната група е изградила канал за трафик на големи количества наркотици, основно хероин, през Турция и България към страни от
Западна Европа.

 

При разследването са установени основни фигури, контролиращи канала на територията на България. За прикритие участниците в групата са използвали легални транспортни услуги за превоз на товари от и към Близкия изток. Групата е сред основните престъпни структури, трафикиращи големи количества хероин към пазари в Западна Европа, смятат от ДАНС.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?