Заловени са десетки хиляди бутилки с фалшив бандерол

Десетки хиляди бутилки с алкохол с фалшив бандерол откри полицията при мащабна проверка на фирмата “СИС Индъстрийс”, съобщи в неделя МВР.

Още на 25 март Mediapool съобщи, че полицията провежда масирана проверка на фирмата по офиси, производствени бази и складове. Още тогава бе обискиран централния офис на “СИС Индъстрийс” в столичния кв. Лозенец и бяха иззети документация и компютри. От фирмата тогава отказаха коментар.

Тогава главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че се провежда мащабна проверка във фирми производители на алкохол, по разпореждане на Върховната касационна прокуратура.

От днешното съобщение на вътрешното ведомство става ясно, че проверката в “СИС Индърстрийс” е по сигнал за нарушения.

Освен бутилки алкохол с фалшиви бандероли, са намерени напитки с бандероли, неотговарящи на грамажа и алкохолния градус. Установени са и значителни количества алкохол с изтекъл срок на годност според бандеролите им.

По операцията са работили ДНСП, НСБОП, СДВР и регионалните дирекции в Бургас, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и Габрово. Акцията била под надзора на Върховната касационна прокуратура и с активното съдействие на следователи от столичната и окръжните следствени служби в Бургас и Пловдив и териториалните данъчни служби.

По случая са образувани шест следствени дела в София, Бургас и Пловдив.

Още при първоначалната проверка след получаването на сигнала в края на януари, полицията е открила 11 605 бутилки с фалшиви или нередовни бандероли, от които 7834 в Пловдив.

Впоследствие, под ръководството на прокуратурата спецполицаите атакували офиси и помещения на "СИС Индъстрийс" ООД на столичния булевард "Джеймс Баучер". Според съобщението от МВР, тези офиси се ползват от 44-годишния М.С. с прякор "Апаша" и 48-годишния ливански гражданин Ж.Ф.

Шефът на “СИС Индъстрийс” се казва Миньо Стайков.

Проверени били и складове за търговия на едро с алкохол в цялата страна, които се ползват от дистрибутори на фирмата, както и производствените обекти на фирмата в карнобатските села Венец и Церковски.

В един от складовете по време на операцията в столицата един от работниците успял да направи таен вход през тухлена стена, като я разбил. Полицаите обаче го заловили  при опита му да изнесе цялата налична финансова документация.

От проверените обекти са иззети компютри, документи, партиди алкохол от марките на "СИС Индъстрийс" ООД със същите нарушения. Открити са още големи количества "Бърбън", за която марка фирмата няма лиценз за производство.

Споделяне

Още от България