Заловеният кораб с 680 тона експлозиви е свързан със Судан

В задържания от гръцките власти кораб с експлозиви са намерени документи, които го свързват с фирма - фантом в Судан, съобщиха световните агенции.

Корабът "Балтик скай" е пренасял 680 тона експлозиви, когато бил заловен от гръцките специални части в неделя. Те действали по сигнал от неназована страна. Корабът е хванат в териториални води, заяви гръцкият министър на морската търговия Георгиус Аномеритис.

"Балтик скай" плавал под знамето на Коморските острови и каргото му официално било записано на "пощенска кутия в Хартум, която не съществува". Местонахождението на кораба в Йонийско море обаче показал, че той не плава към Хартум. Очевидно е плавал около 6 седмици из Средиземно море преди да бъде хванат.

Бил натоварен с 450 палети експлозив TNT и 800 детонатора в Габзе, Тунис на 12 май, каза Аномеритис. По-късно е бил забелязан близо до Истамбул на 22 май и в Егейско море на 2 юни.

По думите на министър Аномеритис, по документи товарът е описан като ANFO - базиран на амониевия нитрат експлозив, който обикновено се използва в мините.

"Никой не знае получателя, затова и никой не знае как ще бъде използван", каза Аномеритис.

Екипажът на кораба - капитанът украинец, четирима негови сънародници и двама азербайджанци, са арестувани и трябва да бъдат разпитани от прокурор по-късно в понеделник. По думите на гръцкия министър, разследват се евентуални терористични връзки.

Корабът бил ескортиран от гръцката морска полиция в малкото търговско пристанище Платияли. Морският съд е собственост на компанията Алфа шипинг, регистрирана на Маршалските острови, но е регистриран на Коморските острови.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?