Заловиха най-силните руски биатлонисти с допинг

Президентът на Международната федерация по биатлон Андерс Бесберг съобщи имената на хванатите с допинг трима руски биатлонисти. Ден преди началото на световното първенство в Южна Корея за Москва си заминаха водачката във временното класиране за Световната купа Екатерина Юриева, съотборничката ѝ Албина Ахатова и Дмитрий Ярошенко.

За наличието на положителни допинг проби у руски биатлонисти се знае от повече от седмица, но имената им бяха пазени в тайна до отварянето и на вторите контролни проби. Новината, че става дума за трима от водещите биатлонисти и особено за Юриева предизвика шок сред руските привърженици на спорта и и сред спортните чиновници.

В кръвта на тримата е открит така наречения еритропоетин от трето поколение.

Директорът на Федералната медико-биологична агенция на Русия Алексей Скрипков в интервю за РИА Новости, обвини Световната антидопингова агенция, че методите ѝ за откриване на допинг често са експериментални. Той обяви, че открития еритропоетин все още не е включен в официалния списък на забранените вещества и че наличието му е установено по косвени признаци. Според него световната агенция е отговорна за скандала с руските биатлонисти.

Скрипков каза, че спортът е бизнес, че сред спортистите са единици тези, които не приемат допинг. "Днес е много лесно да употребяваш еритропоетин и да не бъдеш хванат", заяви Скрипков.

По-балансиран в оценките си бе председателят на руския олимпийски комитет, според когото трябва да се вземат мерки срещу нарушителите, тъй като подобни инциденти с допинг ставали постоянно.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?