Заложническа драма с полицаи в Ереван и радикални искания

Часове продължават преговорите с около 30 опозиционери, убили един и ранили двама служители на реда

С часове продължава заложническата драма със седем полицаи, чийто участък в арменската столица Ереван бе превзет в неделя по обяд от около 30 въоръжени представители на радикална опозиционна група. При атаката е убит един от служителите на реда, двама други са ранени, а един е бил освободен от похитителите заради високото му кръвно налягане, съобщиха от Службата за сигурност на страната.

Искането на нападателите е освобождаване на лидера им Жираир Сефилян и оставка на правителството на Серж Саркисян.

Преговорите с радикалните опозиционери продължават от часове, но намиращите се на мястото на инцидента спец части засега не предприемат щурм на сградата. От правителството заявяват, че не може да се говори за опит за преврат.

Въоръжените лица, които нахлуха с камиони на територията на управлението, пробивайки си път през портала, настояват да бъде освободен арестувания преди месец Сефилян, който е обвинен в незаконно притежание на оръжия и за планирани въоръжени нападения за завземане на сгради и телекомуникации, включително телевизионната кула на Ереван.

Яростен критик на правителството, Сефилян вече бе арестуван през 2006 г. и хвърлен в затвора за година и половина, след като призовал "за сваляне на правителството чрез насилие". Миналата година бе арестуван отново заедно със свои съмишленици и отново заради подозрения, че подготвял държавен преврат, но скоро бе пуснат на свобода.

Бивш военен, президентът Саркисян бе избран на висшия пост през 2008 г. Опозицията оспори изборите; избухнаха сблъсъци, в които загинаха 10 души, припомня АФП.

Според публикувано от един от нападателите видео във Фейсбук от мястото на събитието, той и неговите сподвижници са въоръжени с автомати, а в една от стаите на управлението са взетите за заложници полицаи.

Районът около управлението е отцепен от автомобили на полицията, бронетранспортьори и военни камиони.

Районът Еребуни, където е извършено нападението, е една от гъсто населените части на столицата Ереван.

Споделяне