Заляха с киселина шефката на строителния надзор

Неизвестен засега нападател заля с киселина шефката на държавната дирекция Строителен надзор Светлана Гебрева днес сутринта. Гебрева е настанена в "Пирогов" със сериозни изгаряния, но без опасност за живота.

Към 10,30 ч., пред входа на дирекцията на бул. "Христо Ботев" 47 Светлана Гебрева е била залята със силно разяждаща течност от неизвестен извършител. Непознатият мъж изчакал шефката на дирекцията на входа на службата и плиснал течността по лицето и краката ѝ. Шофьорът ѝ, който е и нейна охрана, е бил въоръжен, но не е успял да реагира мигновено и направил неуспешен опит да догони извършителя.

Светлана Гебрева е настанена в клиниката за изгаряния в Пирогов с поражения на лицето и ръцете и краката. Зрението ѝ не е засегнато пряко. Тя е залята със силно разяждаща течност и е с изгаряния по лицето и двете китки, съобщи БТА, цитирайки проф.Огнян Хаджийски, ръководител на катедра "Изгаряния" в "Пирогов". В близките дни ще се уточни нейното състояние. Очаква се след около две седмици тя да бъде оперирана.

При инцидента е пострадала още една жена, която се опитала да помогне на Гебрева. Обгарянията по ръката, които жената е получила, докато помагала при транспортирането на Гебрева в "Пирогов", са били обработени и превързани, след което тя си тръгнала.

Служители от Шесто РПУ и СДВР предприемат всички необходими мерки за издирване и задържане на извършителя, пише в съобщение на МВР. Продължават разпитите на очевидци на инцидента. Според шофьорът на Гебрева и другата пострадала нападателят е на около 25-30 години, висок около 170-175 см.

Икономически интереси биха могли да бъдат мотив за извършване на престъплението, смята вицепремиерът и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев. Всичко, което се строи на Боровец, по Черноморието и големите търговски обекти, предизвикват икономически интерес, добави Паскалев. Той е информирал лично министър - председателя за инцидента. Паскалев веднага е информирал и министъра на вътрешните работи Георги Петканов и главния секретар на МВР Бойко Борисов. Борисов, който вече бил запознат с инцидента, е разпоредил да бъдат взети мерки за издирване на нападателя, като разследването е възложено на Столичната дирекция на вътрешните работи.

В специална декларация регионалното министерство оцени като вандалски акт нападението.

Гебрева, която е и главен държавен инспектор, стана известна с акциите на дирекцията срещу незаконно построени обекти край Околовръстното шосе в София, с проверките на незаконното строителство върху земите на Рилския манастир, на недовършеното строителство в София, както и на обекти в курортите Боровец, Пампорово, Слънчев бряг, Несебър и на производството на некачествен бетон. Годишно дирекцията издава по около 15 000 наказателни постановления за юридически и физически лица, съобщава БТА.

Преди повече от 2 години медиите писаха, че Гебрева е заплашвана по повод акцията за събаряне на незаконни строежи на Боровец. Днес от кабинета на Гебрева казаха, че шефката им не е получавала заплахи.

Дирекцията за национален строителен надзор има 28 регионални поделения и се занимава с проверка на строителните площадки за установяване на законосъобразност на строителните дейности, възлага изготвянето на проекти и експертизи, необходими при изпълнението на заповеди за премахване на незаконни строежи, контролира дейността на лицата, занимаващи се с независим строителен надзор, съставя констативни актове и протоколи при установяване на нарушения. В задълженията на дирекцията е и контролът върху качеството на строителните материали. В дирекцията Гебрева работи от 1995 година.

Споделяне

Още от България