Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зам.-екоминистър е арестуван заради схеми с отпадъци

Освен Красимир Живков са задържани още петима, сред които вероятно са братята Бобокови

20 коментара
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков беше изведен от сградата на МОСВ, където няколко часа разследващи и прокуратура събират материали за вноса и рециклирането на боклук у нас. БГНЕС

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови и бивш директор на екоинспекцията в Плевен се очертава да са първите обвинени заради нелегален внос на отпадъци у нас.

Живков е арестуван по подозрение, че е контролирал престъпна схема за внос на опасни отпадъци, съобщи в четвъртък следобед говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Първоначално той бе отведен от сградата на екоминистерството уж само за показания, без белезници, както стана с бивщия екоминистър Нено Димов.

Заедно с него, за 24 часа са задържани още петима души, чиито имена не се споменават, но се твърди, че сред тях са братята Бобокови, които имат рециклиращ бизнес.

В петък ще стане ясно на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати. По думите на Милева разследването върви от  януари и става дума за схема с разрешителните за внос и износ на различни видове отпадъци и пренасочване на ценната суровина към определени фирми.

Тя каза че, мащабната акция на прокуратура, МВР и ДАНС е стигнала и до крупни бизнесмени.

Разследващите не споменаха имената им, но според неофициална информация става дума за братята Атанас и Пламен Бобокови от Русе, които освен в бизнеса с автомобилни масла,  участват и в този с рециклирането на акумулаторен и оловен скрап, но също така и полиетилен и попипропилен. Тяхно е дружеството "Монбат Рисайклинг", което има рециклираща площадка в Монтана. Милева посочи само, че става дума именно за площадка за рециклиране на акумулатори в Монтана.

Твърди се, че братята са арестувани и също се разпитват. Мобилните им телефони са изключени. Към момента задържаните са общо шестима, като сред тях вероятно е и бивш шеф на РИОСВ Плевен.

Живков и останалите са задържани в рамките на разследване, започнало през януари след скандала с вноса на тонове италиански боклук у нас. Тогава бяха открити отпадъци, складирани на площадка край Плевен. Преди това италианската полиция спря влакова композиция с боклук за България. Едва след това българските власти се задействаха и откриха нелегални боклуци и на пристанището в Бургас.

Схема с разрешителни и принуда за насочване на боклук

Според прокуратурата зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци от Италия. Милева обясни, че той "индиректно“ оказвал натиск върху служителите в регионалните екоинспекции да дават такива разрешителни. Несъгласните да позволят вноса били принуждавани да напуснат или били освобождавани.

Освен това била организрана и друга схема за оползотворяване на отпадъци. По закон всяко предприятие, генериращо такива, е задължено в рамките на година да ги изнесе от България и да ги предаде за рецикрилиране. За този износ също се дава нотификация. Живков отказвал издаването на документите, като вместо това принуждавал фирмите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, обясни Милева. От тази схема се възползвала фирма с площадка за рециклиране на акумулатори край Монтана, каза тя, намеквайки за бизнеса на Бобокови.

Първоначално отпадъците били изнасяни в Германия, но това било много скъпо. Затова фирмата започнала да ги изпраща към дружество, контролирано от Живков, обясни Милева. Фирмата била с фиктивна дейност и така се генерирали огромни печалби и се укривали данъци, твърди прокуратурата. Какво се е случвало с отпадъците, не е ясно.

Първоначално екоминистърът Емил Димитров каза, че няма да иска оставката на Живков, защото всъщност вносът на отпадъци се следял пряко от регионалните екоинспекции.След това той определи ситуацията като много неприятно и коментира, че остава сам да работи на върха във ведомството.

Обиски в Ботевград, Плевен, София и Русе

Обиски бяха извършени в жилища на Живков, както и в офиси на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които освен в бизнеса с автомобилни масла, участват и в този с рециклирането на акумулаторен и оловен скрап, но също така и полиетилен и попипропилен. Твърди се, че братята, които от години живеят в София, също се разпитват и дори, че и те са сред арестуваните. Мобилните им телефони са изключени.

Темата с незаконния внос на италиански смесени отпадъци за съхранение и горене у нас нашумя в края на миналата година и стана причина за редица прокурорски проверки на площадки за съхранение на отпадъци и на въглищни централи, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, които също се оказа, че са използвали вносен отпадък за дейността си. Извършен бе арест на шефа на ТЕЦ "Бобов дол", който бе пуснат под гаранция.

Акцията започна в четвъртък сутринта от къща в Ботевград, в която живее Живков. Той отговаря за издаването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България от два месеца. Този ангажимент му беше прехвърлен от новия министър на екологията Емил Димитров-Ревизоро, след като Нено Димов беше арестуван и обвинен за източването на язовир "Студена".

Ботевградски сайт разпространи снимки на спрели пред къщи на Живков в Правец и Ботевград автомобили на полицията и жандармерията.

След Ботевград прокуратурата, заедно със заместник-министър Живков, се пренесоха в сградата на Министерството на околната среда и водите в София. Направени бяха претърсвания и изземвания на документи.

Русенски медии съобщиха за обиски в офиси и жилище, свързани с местните бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови.

Акция имаше и в сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

По първоначална информация става дума за разследване на организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не уточни с какво се е занимавала групата и кои влизат в нея, но обеща подробности по-късно през деня.

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци.

Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец (той е бил два мандата кмет на Правец- бел. ред.), органите на реда са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци, предаде БНТ.

При обиските на адреси, които се обитават от братя Бобокови, също са търсени и иззети документи, които да послужат като доказателства по това разследване.

Търсят се взимоотношенията на фирмите на братя Бобокови с други фирми, където е било предвидено евентуално тези боклуци да бъдат горени, но когато те не са сепарирани, тяхното горене е изключително опасно.

Красимир Живков: Оказвам пълно съдействие

Не съм задържан, оказвам пълно съдействие, каза заместник-министърът на околната среда Красимир Живков на излизане от сградата на МОСВ, след което се оказа арестуван. С полицейски автомобил той беше отведен в Специализираната прокуратура. Придружаваше го заместник-началникът на службата Ангел Кънев.

По същия начин в началото на годината спецпрокурорът Кънев изведе и бившия екоминистър Нено Димов от ведомството. Той също твърдеше, че не е арестуван, но по-късно бе обвинен за източването на язовир "Студена" и за водната криза в Перник.

По това дело Красимир Живков беше разпитан, защото един от ресорите му е Дирекция "Управление на водите".

"Специализираната прокуратура отново е в МОСВ. След водите темата е отпадъци - рециклиране, изгаряне. От два месеца Дирекцията ни отговаря за отпадъците. Всичко, което е необходимо, ще го предоставим", каза още Красимир Живковна излизане от МОСВ на път за прокуратурата.

Останалите ресори, за които отговаря са Дирекция "Национална служба за защита на природата", Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите,  Дирекция "Управление на водите" и Дирекция "Национални паркове".

Красимир Живков беше кмет на Правец от 2003 до 2009 г. и в града минава за близък до бизнесмена Валентин Златев. След това Живков е назначен за областен управител на Софийска област от първия кабинет на Бойко Борисов и заема поста до 2013 г. Назначен е за заместник-министър на околната среда и водите във втория кабинет на Борисов през ноември 2014 г. Запазва поста и при третото правителство на ГЕРБ.

Връзката с Бобокови

Спецакция тече от сутринта в Русеи в София в офисите на братята Пламен и Атанас Бобокови.

В Русе жандармерия е влязла в административната сграда на "Приста ойл" на ул."Борисова", където се намира и почетното консулство на Украйна, както и в къщата на бизнесмена Пламен Бобоков, която се намира на ул."Хан Аспарух".Направени са претърсвания и изземвания, от къщата са изнесени вещи и документи и тя е запечатана, съобщи rusemedia.com.

Прокуратурата е проверила и софийската централа на "Приста ойл" в квартал "Лозенец", като от офисите са иззети документи. 

Бизнесът на братя Бобокови е в две основни направления - производство на масла чрез "Приста ойл" и производство на акумулатори в завода "Монбат" в Монтана.

Бизнесът им с масла се разрасна, като двамата братя купиха заводи в Турция и Узбекистан. Бобокови имат и бизнес с рециклиране у нас и в Узбекистан, както и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна.

Бизнисът им с отпадъци е чрез фирмата "Монбат Рисайклинг", която е собственост на "Монбат" и се занимава с преработка на акумулаторен и оловен скрап, полиетилен и полипропилен.

Мобилните телефони на двамата братя са изключени. Според неофициална информация те са разпитвани.

Акция и в РИОСВ-Пловдив

Акция на ДАНС и специализираната прокуратура тече и в Регионалната инспекция по околната среда в Пловдив. Към момента няма информация за задържани. Изнасят се документация.

"Нямам представа за какво е тази проверка", каза пред журналисти пиарът на РИОСВ Милослава Михайлова.

Портиерът на входа на сградата съобщи, че агентите, жандармерията и прокурорите са пристигнали още сутринта.

Според свидетели дългогодишният бивш шеф на екоинспекцията доц. Стефан Шилев, който беше уволнен през февруари без мотиви, е видян да излиза от РИОСВ. На излизане е казал пред журналисти, че е бил разпитван за "една фирма".

В момента шеф на РИОСВ в Пловдив е Десислава Георгиева.

Предполага се, че акцията е свързана с тази в МОСВ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #20
  Отговор на коментар #6

  Не - на ГРУПА ... организирана , престъпна .

 2. Nikola Nikolov
  #19

  Имам невинен въпрос : Кой назначи роднината на правешкия диктатор-комуноид и под чие давление ?!

 3. Преслав
  #18
  Отговор на коментар #17

  Вие знаете най-добре. Да ви припомня само Йордан Цонев, Бакърджиев, Софиянски, Краус и т. н. Без Командира едва ли са могли да правят каквото и да било...обиграни сте вие в тия дела.

 4. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #17
 5. Boriana
  #16

  От този случай заек няма да изкочи. Отговаря за боклука от последните 2 мес. Проблемът е от 2019 г. Както и и от Нено Димов, нищо няма да излезе. Но ще се отчетем пред ЕС, че гоним корупцията във властта. Нещо повече, имам обосновано подозрение, че целта тук е бизнеса на тези Бобокови, които са наклеветени от конкуренция. Основание- нали така тръгна работата с Божков. Чрез наклеветване от братята Найденови. Изглежда това е последния хит на пазара на т. нар. бизнесмени. Взаимно клепане. Има прекрасни условия за това- новият главен милиционер на републиката с манталитет на обикновен мицка.

 6. bgp
  #15

  Търсят се жертви , с отпаднала протекция от управляващата мафия ! Набират се бройки за статистиката на докладите ! Иначе ...... фалшът е пълен ! Дори надминаха комунистическият режим !

 7. Преслав
  #14
  Отговор на коментар #11

  Пропуснал си Иво и Галя Прокопиеви,братя Диневи и т.н. Всички герои до един си приличат по комунистическото минало на родителите си Браво Гешев!

 8. Коментарът е изтрит в 21:57 на 07 януари 2021 от автора.
  #13
 9. vladi_guetzov
  #12

  Сега е времета за рестартиране на българската икономика.Тъй като най-важното е осигуряването на енергийната сигурност на държавата ,тези милярди трябва да се инвестират за изграждане на атомната електроцентрала в Белене.Второ ще трябват поне 1 милярд за селското стопанство- възстановяване на поливните съоръжения /канали ,тръбопроводи ,помпени станции/ увеличаване на поливните площи и увеличаване на животновъдните ферми,с което ще се завърнат много българи. Трето ще трябват 1 млд за подмяна на водоснабдителната

 10. mediaman
  #11

  Браво, браво, откога очаквах такава строга и принципна прокуратура! Искрено вярвам, че следващите арестувани престъпници на прехода ще са ББорисов, ЦвЦветанов, ВлГоранов, ДПеефски, АДоган, ЙЦонев, ВСимеонов .... абе я си отворете сайта на НС, няма да ви ги изброявам поименно! Пък и ако въпросната Таш.Прокуратура успее да представи годни доказателства и успее да осъди някой - Аферим, машаллах!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.