Зам.-екоминистърът е обвинен за престъпна група

Красимир Живков бе отведен преди ден за разпит и остана в ареста, сн. БГНЕС

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който бе арестуван при акция на прокуратурата в четвъртък, е с обвинение за участие в престъпна група, съобщи БНР. Информацията е неофициална, тъй като досега разследващите не са съобщавали за какво престъпление ще привлекат Живков.

Първоначалният 24-часов арест на зам.-министъра е удължен на 72 часа с прокурорско постановление. Вероятно ще се иска постоянното му задържане под стража. Заедно с Живков бяха арестувани още петима души. Сред тях вероятно са и русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови, чийто офиси също бяха претърсени. Те имат площадка за рециклиране на акумулатори край Монтана. Живков беше отведен от спецпрокурора Ангел Кънев от министерството в четвъртък. Първоначално зам.-министърът твърдеше, че не е арестуван. По същия начин оттам в началото на годината бе изведен бившият министър Нено Димов, който прекара няколко месеца в ареста заради водната криза в Перник.

Според прокуратурата Живков е ръководил престъпна схема с разрешителни за внос и износ на опасни отпадъци – т.нар. нотификации, които се издават от екоминистерството. Разследването започна в началото на годината. Преди това италианската полиция спря влакова композиция с тонове отпадъци, насочени към България. След това боклуци бяха открити на площадка край Плевен. Вероятно затова един от арестуваните при акцията е бивш шеф на тамошната екониспекция.

Прокуратурата твърди, че Живков е оказвал натиск върху служители да разрешават или да отказват внос на отпадъци. Според разследващите българска фирма с площадка край Монтана се възползвала от схемата и вместо да изнася опасните отпадъци за обезвреждане в чужбина ги складирала у нас и така пестяла разходи и укривала данъци.

Ден след операцията екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро разви обратна на прокурорската теза – той обясни, че Живков не е имал правомощието да уволнява служители, работещи по линия на отпадъците. Такива през последните месеци не са освобождавани. Според прокуратурата влиянието на зам.-министъра е било "индиректно". По какъв начин, засега не е ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България