Зам.-главен прокурор: Борисов не ни раздава задачи

Борислав Сарафов при Беновска

На срещите между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и началниците на службите всяка седмица се обсъждат конкретни задачи и приоритети, но министър-председателят не дава задачи на прокуратурата, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред Канал 3 в неделя.

В предаването "Беновска пита" той обясни, че присъства на т.нар. оперативки, но твърденията, че Бойко Борисов казва на прокуратурата и службите какво да правят били "просто импровизации на този, който не може да намери мястото си в обществото".

Той каза, че на срещите не присъства Делян Пеевски, който според него е много демонизиран, че "влияе на всеки в тази държава". Тази дъвка се изхаби, заяви още Сарафов.

Той обясни, че 96 процента от внесените обвинителните актове завършват с осъдителни присъди. Но по видимите за обществото казуси, т.нар. знакови дела не ставало така.

Невъзможно е за един справедлив съд да има 100 % осъдителни присъди - нереалистично е, коментира Сарафов. Всеки трябва да си понася отговорността, включително и съдът, защото "смятате ли, една иституция като прократурата или разследащите полицаи как винаги ще събират негодни доказателства", посочи зам.-главният прокурор.

Според него определено съсловие магистрати протестира против прокуратурата като я демонизира. По думите му следовятелят Бойко Атанасов, който обвини главният прокурор Сотир Цацаров, че е сформирал "шпицкоманда" в Столичното следствие, се опитва да се хареса някому или има някакви намерения.

"Лошите" се стремят да дестабилизират държавата и институцията прокуратура, защото нямат интерес тя да си върши добре работата, обясни Сарафов, без да каже кои са "лошите".

Нямало пречка делото срещу бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев да се води задочно и да се "изтъркаля" на трите инстанции, каза още той. Според него процесът вървял без забавяне въпреки, че Василев не е в страната. Колегите следят сроковете и няма да ги изтърват, успокои Сарафов в отговор на въпрос дали няма да изтекат процесуалните срокове за завеждане на дело. "Да го доведем в чувал ли?", попита той.

Сарафов обеща, че случаят за корупционни схеми в изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще завърши с обвинителен акт.

Каза също така, че се работи сериозно по повдигнатите обвинения срещу арестуваните от Фонда за лечение на деца в чужбина.

Споделяне

Още от България