Зам.-главен прокурор не е съгласен, че обвинителите в България са много

Зам.-главен прокурор не е съгласен, че обвинителите в България са много

Зам.-главният прокурор Валери Първанов не се съгласи с констатацията в изследване на Съвета на Европа, според което България се нарежда сред страните на континента, в които армията на обвинителите е най многочислена спрямо броя на населението.

Пред БНР в неделя прокурор Първанов каза, че не приема такива констатации. Според него когато се сравняват понятия по един признак, например брой на прокурори спрямо числеността на населението, винаги се крие голям риск от неточност.

"Прокурор в България, във Франция, в Бавария не значи едно и също. В България прокурорите се занимават с около 600 000 случаи по сигнали на гражданите, докато работата на един европейски прокурор е ограничена", посочи Първанов, цитиран от БГНЕС.

"Европейските прокурори работят в пъти по-малко от един български прокурор", смята Първанов. "Първото правомощие на всеки прокурор е да привлича някого в качеството на обвиняем – този, който е уличен, че е извършил престъпление. Към прокурора се обръщат само тези органи, които имат право да разкриват престъпления", обясни Първанов. "В България обаче всеки гражданин, че и държавни органи събират някакви документи и казват да се занимае прокуратурата, да се самосезира. В Европа няма прокурор, който да се самосезира", продължи зам.-главният прокурор.

"Опитайте се да посетите един баварски прокурор и да видите дали ще ви приемат. В Унгария, за да влезем в главната им прокуратура ни проверяваха така, все едно сме редови граждани", каза още Първанов. "В момента при българския прокурор всеки може да влезе и да потърси защита на интересите си", добави той.

Според него нямало по-либерална прокуратура от българската. "В Закона за съдебната власт има изричен текст, който забранява на прокурора да дава консултации. Това се прави по света с адвокати. Законовото право е да затворим вратите, да насочим потока от недоволно гражданство към изпълнителната власт, тогава като намалим нашите ангажименти в пъти, бихме могли да говорим за реформа, за намаляване на администрацията и т.н", продължи защитата си на обвинителите Валери Първанов.

"В момента поне 20-30% от прокурорите по районно ниво са по работните си места и се занимават с поредните безумни сигнали на гражданите. Това не може да се случи в Унгария или Бавария, там прокурорът си гледа часовника, за да си спази работното време", сравни още европейската практика с нашата Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България