Зам.-главният прокурор не приема нападките по делото "Цветанов"

Според Борислав Сарафов определението за отвод на СГС показва, че искането е било основателно

Зам.-главният прокурор не приема нападките по делото "Цветанов"

"Не мога да приема нападките към прокуратурата, тъй като самият факт, че председателят на съдебния състав прие изцяло доводите на прокурорите и ги инкорпорира в мотивите си към отвода, означава, че искането е било напълно основателно."

Така зам.-главният прокурор Борислав Сарафов коментира в петък пред сайта "Правен свят" позицията на защитата на Цветан Цветанов, че държавното обвинение се опитва да си избере съдия-докладчик по делото, използвайки "булевардни публикации" в пресата.

Преди ден съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд (СГС) уважи искането за отвод на наблюдаващите прокурори Калоян Ангелов и Стефан Рачев, мотивиран с три "жълти" публикации във в. "Преса" и таблоидите "Уикенд" и "България днес", че тя имала "сърдечни отношения" с адвоката на Цветанов – Менко Менков.

"Съдът е една от малкото независими институции в държавата ни и, поради дълбокото убеждение на председателя на този съдебен състав в необходимостта от тази независимост, отстоявана с изключителни усилия и упорита работа от българските съдии, чрез които се поддържа вярата на членовете на обществото в тази независимост и безпристрастност, счита, че следва да се отведе от по-нататъшното разглеждане на делото, за да не накърни тази вяра", записа в определението си съдия Ангелова.

Тя се отведе от делото заради непроверимите твърдения в печата за нейна връзка с адвокат Менков, въпреки че декларира, че "председателят на този съдебен състав и съдия-докладчик по настоящото дело счита, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен и безпристрастен съдебен процес, финализиран с обоснован съдебен акт".

Този развой на делото стана причина Цветанов, който е подсъдим за възпрепятстване на разследване срещу бившия антимафиот Орлин Тодоров, иронично да коментира, че не знае какво биха написали медиите, ако процесът му бъде разгледан от съдия от мъжки пол. Ден по-късно стана ясно, че казусът се поема от съдия Тони Гетов.

Менко Менков пък коментира пред медиите, че няма съмнения, че прокуратурата се страхува от старта на процеса срещу клиента му, както и, че "няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания".

Споделяне

Още по темата

Още от България