Зам.-градски прокурор все пак е подписвал СРС-та вместо вътрешния министър

Роман Василев се оправдава, че в бързината са объркани бланките

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев все пак е подписвал разпореждане за специално разузнавателно средство (СРС) вместо вътрешния министър Цветан Цветанов, сочат документи, с които Mediapool разполага. През юни и двамата отрекоха обвинителят да е подписвал разпореждане за СРС, на което няма подпис на нито един представител на МВР.

"Законът много ясно разписва правната регламентация и процедурата, по която се правят тези разрешения. Разбира се, че това никога не се е случвало", обяви тогава пред Mediapool министър Цветанов. Роман Василев от своя страна подчерта, че тези обвинения "нямат абсолютно нищо общо с истината."

На бланки на Софийската градска прокуратура (СГП) за разпореждане на СРС личи подписът на Роман Василев, с който се разпорежда подслушване на подсъдимия за даване на подкуп съдия Петър Сантиров и на основния свидетел по делото следовател Петьо Петров, който засне със скрита камера разговори между него, магистрата и бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов.

Разпореждането е разписано единствено от зам. -градския прокурор, като предвидените за парафиране от вътрешния министър и главния секретар на МВР места са празни.

Пръв тази информация изнесе в интервю пред Mediapool шефът на подкомисията за контрол над СРС и зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Тогава Роман Василев отрече това да е истина и препоръча на депутата от ДПС да се запознае по-внимателно със законодателството.

Роман Василев: Проблемът е в бланката, няма нарушение

В понеделник Василев обясни пред Mediapool, че въпросните две бланки с дата 17 март 2010 г. и час 15.45 всъщност имат уведомителен, а не разпоредителен характер и по тази причина не са подписани от Цветанов.

По думите му тези документи били предназначени за специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) и удостоверявали, че подслушването на Сантиров и Петров, разпоредено ден по-рано от министъра, е било одобрено от съда.

"Такова разрешение от съда има и ние сме спазили 24-часовия законов срок. Проблемът е в бланката, която сме заимствали от разпореждането на министъра", коментира Василев.

Той добави, че по тази причина записаният в бланките член 18 от Закона за СРС (ЗСРС), който урежда използването на СРС в условията на неотложност 24 часа преди да има разрешение от съда, е поправен на член 17.

Този текст гласи, че подслушването може да започне веднага след получаването на писмено разрешение от съда, за което "незабавно се уведомява министърът на вътрешните работи или писмено оправомощеният от него заместник-министър на вътрешните работи, съответно председателят на ДАНС или писмено оправомощеният от него заместник-председател."

"Формата не предполага някакво нарушение", заключи прокурорът.

Василев добави още, че подслушването на двамата е започнало още на 16 март 2010 г. в 16.00 часа, като е било разписано от министър Цветанов, както изисква ЗСРС. Фактът, че за въпросните уведомления са използвани бланки за "разпореждане за използване на специално разузнавателно средство", обвинителят обясни с "бързината", с която се е налагало да действат разследващите преди арестите на Сантиров, Попов и бившия военен министър Николай Цонев.

По думите на зам.-градския прокурор, освен с тези документи, той е уведомил Цветанов за дадените от съда одобрения и с телефонно обаждане. Това стана ясно и по време на едно от заседанията по корупционния процес, когато съдия Иван Коев коментира въпросните документи, приложени в материалите по делото от прокуратурата и МВР.

Поредна "техническа грешка" по делото "Цонев, Сантиров и Попов"

В началото на миналия месец Христо Бисеров заяви, че освен липсващите подписи на отговорните в МВР лица, самото разпореждане на СРС е изготвено по чл. 18 от закона, който регламентира т.нар. “неотложност” по смисъла, в който подслушването се разрешава само от министъра на вътрешните работи, без разрешение от съд, за срок от 24 часа.

Бисеров уточни, че впоследствие документите са поправени ръкописно, като предписанието е коригирано на член 17 от същия закон. По думите му тогава, подписите на Роман Василев са били поставени върху "официални бланки на МВР."

В края на април се разбра и за друг гаф на обвинението, който веднага бе неглижиран и обяснен с "техническа грешка". Оказа се, че министър Цветан Цветанов първоначално е разпоредил подслушването на следователя Петьо Петров, като в документите е било записано, че се очаква той да даде, вместо да получи подкуп от подсъдимите. Това бе установено от писмо на Роман Василев, изпратено по искане на съда.

От него се се разбра, че на 16 март миналата година (две седмици преди арестите на тримата подсъдими – бел.ред.) заместник - градският прокурор се обадил на министър Цветанов, за да поиска санкцията му за прилагане на СРС през първите 24 часа от разследването. След това обаче неизвестен служител на МВР допуснал "техническата грешка" да мотивира подслушването на следователя Петров с "оперативните данни", че той възнамерява да корумпира Попов и Сантиров.

Тогава наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов побърза да обясни, че този проблем е бил отстранен само ден по-късно, когато Апелативният съд в Бургас одобрил използването на СРС. В санкцията на съда правилно било отбелязано, че основният свидетел ще получи подкуп и така доказателствата не били опорочени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?