Зам.-кмет на "Младост" заплашвана с убийство в ареста

Биляна Петрова обяви, че двете с Иванчева са затворени след като са разкрили имотни измами за 15 млн. лв.

Зам.-кмет на "Младост" заплашвана с убийство в ареста

Заместник-кметът на "Младост" Биляна Петрова обяви, че е била заплашвана с убийство в ареста от представител на ДАНС. Случаят е малко след задържането ѝ през април. Това разказа Петрова по време на съдебното заседание в понеделник пред Специализирания наказателен съд.

В интервю за Нова телевизия, излъчено във вторник, Биляна Петрова допусна, че двете с кметицата Десислава Иванчева са вкарани в ареста, защото са разкрили имотни измами, нанесли щети на държавата и общината за 15 млн. лв. Петрова и Иванчева подадоха сигнали до прокуратурата по тези случаи, но към момента няма официална информация какво тя е свършила по тях.

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха арестувани показно през април в центъра на София. Те бяха държани повече от шест часа пред Спортната палата, докато публично се брояха откритите в автомобила им пари. Твърдението на прокуратурата е, че това е подкуп, поискан от тях от бизнесмена Александър Ваклин. Самият той никога не е твърдял, че двете лично са му искали подкуп. Това му било казано от "посредникът в сделката" Петко Дюлгеров, който е бивш кмет на "Младост" от ГЕРБ.

Дюлгеров беше пуснат временно от ареста, но малко след това бе върнат. Иванчева и Петрова са държани зад решетките без прекъсване вече повече от седем месеца. На два пъти първоинстанционния съд постановяваше пускането им под домашен арест заради влошено здраве. Тези решения бяха отменени от апелативния съд с позоваване на медицинските експертизи, че здравето им е спряло да се влошава. В същото време апелацията твърди, че има опасност те да извършат нови престъпления.

Служител на ДАНС към Петрова: Труп си, ако не подпишеш

В понеделник в Специализирания наказателен съд беше разпитан свидетелят по делото Деньо Денев. В момента той е шеф на отдел в антикорупционната комисия КПКОНПИ, а преди е работил в ДАНС. Денев е човекът отвел бизнесмена Александър Ваклин при прокурор в Специализираната прокуратура, за да подаде сигнал срещу Иванчева и Петрова.  

Биляна Петрова  каза пред съда, че Денев я е заплашвал при "беседа" в сградата на "Г. М. Димитров" на 18 април.

"Казахте ли ми, че ако не подпиша дадените от вас протоколи за разпит, съм труп", каза заместник-кметица на "Младост". После размисли и обясни, че човекът, който я е заплашвал, може и да не е бил Денев, а негови колеги от КПКОНПИ.

"В деня на задържането мисля, че бяха с надпис от КОНПИ – първият ден бяха с маски, вторият бяха без маски. Не ми дадоха визитни картички", каза Петрова.

Били трима, но тя мисли, че Денев влязъл при нея "за много малко".

"Един играеше лошото ченге, един играеше доброто, той беше неутралното", каза Петрова.

Деньо Денев я гледаше невъзмутимо и заяви, че не ѝ е оказвал натиск. Поради тази причина съдът допусна да бъдат разпитани на следващото съдебно заседание и другите двама свидетели от КПКОНПИ, за които Петрова твърди, че са я заплашвали в ареста заедно с Деньо Денев.

В интервю пред Нова телевизия Биляна Петрова каза, че атаката срещу нея и Иванчева вече се извършва "под всякакви форми". Дори защитничката ѝ – адвокат Ирен Савова е заплашвана. Преди две седмици неизвестни лица разлепиха некролози на адв. Савова около кантората ѝ.

Самата Ирена Савова съобщи, че е тормозена, а прокуратурата оказва "недопустим натиск" върху съда по гражданските ѝ дела.

Разкрити измами за милиони, прокуратурата мълчи

В интервюто пред Нова телевизия Биляна Петрова допусна, че те са се оказали на мушката, защото са повели "борба с имотните измами".

"Вероятно там сме настъпили интереси за милиони", каза Петрова. Напомни, че заедно с Иванчева са разкрили измами с парцели в "Младост", от които държавата и общината е ощетена с 15 млн. лв. За всички тези случаи беше сигнализирана прокуратурата. До момента от обвинението няма официална информация има ли образувани разследвания по сигналите подадени от двете и какво показват те.

Биляна Петрова заяви още, че ги атакуват, защото зад тях не стои никоя политическа сила. Те бяха избрани на предсрочни избори, като независими след протести срещу застрояването на градинките в "Младост".  Двете бяха сред лидерите на протестите.

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева каза пред Нова телевизия, че подкупи никога не е искала.

"Имало е разговори за дарения, доброволни, но не и за подкупи. Ние не взимаме пари. Пари не минават през общината. Те си строят площадките, оградите", обясни Иванчева.

Тя каза още, че допуска, че третият арестуван по случая – бившия кмет на "Младост" от ГЕРБ Петко Дюлгеров, може да е искал подкупи от нейно име.

"В България няма да имаме справедливо решение на делото", каза още Иванчева.

Петрова нарече ареста "съвременен концлагер"

Биляна Петрова определи ареста, в който се намират с Иванчева, като "съвременен концлагер".

В подкрепа на твърдението си, тя посочи, че мъже надзиратели ги наблюдават, докато ползват откритата тоалетна.

Министерството на правосъдието не допуска журналисти до килията на двете жени. Омбудсманът Мая Манолова обаче разпространи снимки от арестантската им килия и препоръча да бъдат подобрени условията в нея. До момента няма информация от ведомството на Цецка Цачева дали са изпълнили препоръките на обществения защитник.

"Ние наистина сме болни. Психичното ни състояние е на критичния минимум. Прокуратурата ни смазва и ние ставаме безмозъчни", каза Иванчева.

Искания за оставки

Във вторник поддръжниците на Десислава Иванчева и Биляна Петрова поискаха оставките на заместник-главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Призивът бе огласен от Петър Кърджилов, който бе посочен от Иванчева за изпълняващ функциите кмет на район "Младост" след отстраняването ѝ от съда.

Петър Кърджилов обясни, че Гешев и Георгиев трябва да си тръгнат заради лъжите за "перфектната акция" срещу кметицата, а подкупът "почти доказан".

Хората на Десислава Иванчева казват, че властите са се задействали срещу нея, когато тя

активно е започнали да сигнализират за откраднати общински имоти за милиони.

По "схемата" за подкупа, защитниците на кметицата казват, че Иванчева и Петрова не са хващала каквито и да било пари при срещата с Дюлгеров (сочения за посредник при подкупа) в кафенето, нито в колата.

"Делото започна с натиск, с насилия, а когато заявленията на обвинението не могат да бъдат доказани, ожесточението става още по-голямо. Тук съм да изразя несъгласието си с подобни публични процеси и обвинения, които стартират гръмко и се сгромолясват в процеса на доказването, но междувременно вземат жертви", каза адвокат Ирен Савова, която е защитник на Биляна Петрова.

Адвокат Емануил Йорданов, който също защитава на Биляна Петрова, напомни, че даването на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин също е престъпление, "стига да се намери прокурор, който да повдигне обвинение".

Сигналите на Иванчева

Общинският служител Снежана Каменова даде подробности за общинските имоти, за които многократно е сигнализирал екипът на Иванчева. Една от сделките била със сегашен свидетел на обвинението. Но по нито един от сигналите за имотни измами, внесени в прокуратурата и в общинския съвет, нищо не е направено.

Каменова каза, че общината е давала по наем терен в "Младост" от 960 кв м до бившия ресторант „Асос“ в „Младост“ за 900 лева. Теренът е бил определен за паркинг, но там е работела автокъща. Върху други три терена с различен статут незаконно е била изградена сграда, функционирала като ресторант, а после с офис помещения.

"Ходихме два пъти – веднъж бяхме 3 коли с 12 служители, както и кмета Иванчева и ресорния зам.-кмет Петрова. Посрещна ни спретната тълпа смеещи се мъже с внушителни габарити. За този терен през ноември м.г. успяхме да комплектоваме всички документи и да изпратим заповед за незаконен строеж. Имаме откраднати имоти на общината за няколко милиона. Подадохме сигнали, никой не реагира на тях. Затова ще ги подадем в ОЛАФ", каза Каменова, цитирана от сайта "Де факто".

ОЛАФ обаче се занимава само със злоупотреби със средства от бюджета на ЕС и надали ще обърне внимание на сигналите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?