Зам.-кметът Мария Бояджийска подаде оставка заради бездомните кучета

"При тази законова рамка нямам какво повече да направя"

Зам.-кметът Мария Бояджийска подаде оставка заради бездомните кучета

Заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска подаде оставка заради ескалиралия проблем с бездомните кучета, съобщиха от пресслужбата на Столична община в понеделник вечерта.

Бояджийска е депозирала молбата си за напускане пред кмета Йорданка Фандъкова. Засега няма информация дали оставката ще бъде приета.

Причината е смъртта на проф. Ботьо Тачков, който преди десетина дни бе зверски нахапан от глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина". Зловещият инцидент отново отприщи дебата за несправянето на общинските власти с бездомните кучета, а неправителствени организации обвиниха директно зам.-кмета Бояджийска.

Кметът Йорданка Фандъкова се разбърза да обявява мерки, но междувременно в понеделник имаше нов инцидент. Осемнайсет годишно момиче, което отивало на олимпиада по литература, бе нападнато и нахапано от две безпризорни кубета в понеделник рано сутринта, пред сградата на Столична община.


"Подадената оставка е вследствие на зачестилите инциденти с бездомни животни. При тази законова рамка нямам какво повече да направя", коментира Бояджийска пред БТА.

Заявлението за освобождаване не е депозирано под натиск, уточнява тя.

Преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че поема пряко работата по проблема с бездомните животни.

Ресорният зам.-кмет по екологията на София не е единственият, сочен за отговорен за проблема с безпризорните кучета. В понеделник 50 неправителствени организации от България и Европа се обединиха около искането за оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и липсата на контрол върху прилагането на законите по проблема с бездомните кучета. Той обаче отхвърли призива им с думите, че неправителствените организации трябва да се извинят на нахапаните от кубета хора.

Мария Бояджийска постъпи в кметството по времето на кмета Бойко Борисов и досега позициите ѝ са непоклатими. Тя беше изпълняващ длъжността кмет на София, докато Фандъкова беше в предизборна кампания миналата година, освен това бе и и.д. зам.-кмет по финансите след отстраняването на Минко Герджиков.

Освен за овладяването на популацията от бездомни животни, Бояджийска отговаря пряко за изграждането на инсталациите за третирането на отпадъците в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България