Зам-кметът на Асеновград отива на съд за работата си като полицейски шеф

сн: ТВ САТ

Бившият шеф на районното полицейско управление в Асеновград Димчо Темелков ще бъде съден за прикриване на престъпления, подкуп и фалшифициране на статистиката, съобщава пловдивската прокуратура.

През август 2015 г. полицейският началник е спомогнал на петима души, извършили кражба, да избегнат наказателно преследване, смята държавното обвинение. След ареста им наредил да бъдат освободени, без да им се конфискува откраднатото. Две седмици по-късно приел предложение от друг "да почерпи", за да накара разследващ полицай да освободи арестуван.

Според прокуратурата за близо година бившият полицейски началник не е регистрирал общо 27 престъпления и не е докладвал за случаите в прокуратурата. Целта му била да "набави за себе си облага – повишаване на оценката му като ръководител на управлението, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди", се казва в съобщението на прокуратурата.

Разследващите твърдят, че Темелков е фалшифицирал статистиката за извършените в района му престъпления, намалявайки броя им, и така я представил пред началниците си в областната дирекция в Пловдив.

През септември 2015 г. Темелков бе арестуван зрелищно, след като бе изведен с белезници от кабинета в полицейското управление. Интересното е, че два месеца преди това той бе удостоен от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова със специална благодарност за добрата си работа. През април 2016 година обвиняемият бе назначен за заместник-кмет по сигурността на община Асеновград.

Заедно с бившия полицейски началник на съд е предаден и служител в криминалната полиция на районното. Той е обвинен, че през 2015 г. не е разследвал присвояване на 21 литра дизелово гориво, извършено от шофьор в частна фирма. След това му помогнал да продаде горивото. Шофьорът е обвинен в присвояване.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?