Зам.-кметовете на София остават същите

Зам.-кметовете на София остават същите

Администрацията на "Московска" 33 остава същата, не  ще се промени начинът на управление на Столична община, заяви подновилият мандата си софийски кмет Бойко Борисов. Във вторник той откри ремонтиран фонтан в Южния парк  и заяви пред  журналисти, че ще запази състава на чиновниците на общината и заместник-кметовете остават същите. Само Ирина Папанчева, която бе зам.-кмет по социалните дейности, здравеопазването и работа с хора с увреждания, напуска по нейна молба. Тя отивала в Брюксел да повишава квалификацията си, поясни столичният кмет.

Той отправи оферта към хората в неравностойно положение за излъчат свой кандидат за овакантения от Папанчева пост.

Така за финансите ще продължава да се грижи Минко Герджиков, който е на тази позиция още от управлението на Стефан Софиянски и стана дежурният изпълняващ длъжността при отсъствие на кмета. По проблемите с отпадъците отново ще работи Мария Бояджийска, която Борисов назначи след избирането си за кмет през 2005 г. и след като бившият зам.-еко кмет Милор Михайлов подаде оставка заради кризата с отпадъците на столицата. За транспорта все така ще отговаря Велизар Стоилов, друг наследен кадър от времето на Софиянски. Ирина Савина ще продължи да се грижи за строителните въпроси в столицата, Юлия Ненкова – за правните въпроси, и Йорданка Фандъкова - за образованието. Трите дами също бяха назначени от Борисов. Росен Желязков също запазва поста си на главен секретар на общината.

Борисов очерта като първа задача на новото мнозинство в Столичния общински съвет намаляването на съветите на директорите в общинските дружества. Той се закани да премахне партийните бордове и да се обявят конкурси за мениджъри на фирмите.

Същото столичният кмет лансира доста отдавна и дори бе внесена и одобрена от общинарите наредба, която регламентира назначенията и ангажиментите на шефовете и бордовете на общинските фирми. Тя обаче така и не бе приложена на практика, въпреки множеството закани от страна на Борисов за разбиване на партийното статукво при управлението на дружествата с кметско участие. 

Кметът анонсира и преструктурирането на част от общинските фирми в общински предприятия.

Той допълни още, че е разговарял с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров по въпросите за управлението на отпадъците в София. Ден по-рано темата с откритата процедура срещу България заради проблемите със столичната смет бе обсъдена с екоминистъра и от Минко Герджиков и Мария Бояджийска. Констатирано бе, че вариантите за решаване на проблема са ограничени и се свеждат основно до продължаване на договорите със сметищата в Цалапица и Карлово за извозване на боклуците на София.

След като завърши изборът на районните кметове ще имам среща с десните партии, избрани в Общинския съвет, и се надявам 90 процента от програмите на ГЕРБ и на "Алианс за София" да съвпаднат и да управляваме заедно столицата, повтори Бойко Борисов тезата си от вчера.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?