Зам.-министър бил активният при договаряне на подкупа в аферата с ИАРА

Зам.-министър бил активният при договаряне на подкупа в аферата с ИАРА

Подалият оставка заместник - вътрешен министър Раиф Мустафа пръв е отишъл при директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аква култури (ИАРА) Марин Димитров и му предложил подкуп от 50 000 лева. Това съобщи във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов. С думите си обвинителят потвърди информацията на Mediapool от миналата седмица, че доскорошният заместник на Михаил Миков от квотата на ДПС е инициатор на корупционната схема.

Мустафа настойчиво отричаше да има нещо общо със скандала, но откакто му бе повдигнато обвинения за даване на подкуп, предпочита да мълчи.

Кокинов обясни, че целта на Мустафа е била да "подготви почвата", преди другият обвинен по случая - Росен Маринов да даде рушвета на Марин Димитров.

Росен Маринов е предложил парите на шефа на ИАРА, за да пусне спечелен от бизнесмена и после спрян от агенцията конкурс за доставка на катери за нуждите на ИАРА.

Според документите към момента на сделката агенцията е предвидила прогнозна стойност на плавателните съдове около 2 500 000 лв.

Димитров, който поема ИАРА след подписването на договора, обаче отменя заповедта за конкурса, защото агенцията няма възможност самостоятелно да осигури тези средства. Бизнесменът обжалва това пред КЗК и печели. Изпълнителният директор на свой ред подава жалба във ВАС срещу решението на КЗК. Жалбата е от 8 юни т.г., а делото е насрочено за ноември.

В крайна сметка Маринов предлага парите на Димитров, за да оттегли жалбата си от съда. Това обаче е инициирано от Раиф Мустафа.

Както Mediapool вече съобщи, след като шефът на ИАРА пуснал жалбата във ВАС, Мустафа започнал за проявява особен интерес към търга.

Не една от поредните срещи с Димитров, все още в качеството си на зам.-вътрешен министър, Мустафа му дал визитката си и написал на нея 50 000 евро.

След това е проведена срещата между шефа на ИАРА и Росен Маринов, която е контролирана от спецслужбите и бизнесменът е арестуван.

Може да се каже, че Раиф Мустафа и Росен Маринов са играели от един отбор, обясни накратко Кокинов.

Домашен арест

Малко преди Кокинов да говори по случая, Софийският апелативен съд(САС) измени мярката за неотклонение на Маринов в домашен арест. В последните две седмици бизнесменът прекара в килиите на Националното следствие.

"Съдът е мъдър и справедлив", с леко огорчение коментира градският прокурор решението на апелативните магистрати. Съдебният състав реши, че има обосновано предположение за авторство на деянието, но няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокатът на бизнесмена – Иво Найденов заяви след заседанието, че съдът "частично е изравнил статута на двамата обвиняеми". Защитникът визираше Раиф Мустафа, който не бе задържан, а получи гаранция от 10 000 лева. По този повод градският прокурор уточни, че не се е налагал арестът на бившия зам.-министър, тъй като за него не е съществувала опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Иво Найденов каза още, че по делото не е видял нито едно веществено доказателство и не му е представена графологична експертиза. Такава бе назначена, тъй като Мустафа написал сумата от 50 000 евро на визитката си, която дал на шефа на ИАРА.

Въпреки твърдението на адвоката, че няма доказателства, Кокинов смята, че обвинителният акт по делото ще е готов до седмица две.

Споделяне

Още по темата

Още от България