Зам.-министър Кадиев с оставка – този път наистина?

Зам.-министър Кадиев с оставка – този път наистина?

Зам.-министърът на финансите Георги Кадиев е депозирал оставката си пред министър-председателя Сергей Станишев, съобщиха във вторник източници от министерството. От правителствената пресслужба потвърдиха информацията, но отказаха подробности за мотивите.

Георги Кадиев отговаря за митниците и данъчната администрация - две звена, в които има проблеми с пресичането на контрабандата и митническите измами, със събирането на приходите и намаляване на загубите от отклоняване на ДДС.

През март Георги Кадиев обяви, че има намерение да напусне поста си. Тогава той обясни, че това, което можел да направи, вече го е направил, а което не е могъл, никога няма да направи.  По същото време се заговори, че ще бъде номиниран за евродепутат от левицата на избираемо място, но и това не стана. Заговори се още, че самият Кадиев от много време е изолиран на поста си и на практика не контролира нито едно от звената, за които отговаря.

Според източник от централата на БСП зам.-министърът е настроил силно срещу себе си съпартийците си, след като направил остро изказване на пленума на партията в събота, в което разкритикувал правителството за политиката му точно в областите, за които отговаря. Това накарало дори Румен Овчаров да се настрои срещу него, след като дълго време се смяташе, че Кадиев е човек именно на Овчаров.

Така в момента в правителството има три подадени оставки – на министъра на правосъдието Георги Петканов, на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, и на Георги Кадиев. Преди три седмици премиерът Сергей Станишев уволни зам.-министрите на икономиката Корнелия Нинова и на политиката при бедствия и аварии Делян Пеевски във връзка с разразилия се скандал между шефа на следствието Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров.

Преди пленума на БСП в неделя Станишев обяви, че е приел оставките на Петканов и Овчаров, но не гарантира, че с това ще изчерпи промените в правителството. За повече промени в кабинета намекна и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Споделяне

Още от България