Зам.-министър на Етем купувал гласове за кандидат на НДСВ

Зам.-министър на Етем купувал гласове за кандидат на НДСВ

Ден след изборите зам.-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов бе арестуван в служебния си кабинет за търговия с влияние и участие в мащабна схема за купуване на гласове. В понеделник той бе заключен за 72 часа, след което съдът ще прецени да уважи ли искането на прокуратурата за постоянно задържане.

"Надявам се завинаги да бъде задържан", каза градският прокурор на София Николай Кокинов.

По първото обвинение става дума за многобройни случаи на уреждане на обществени поръчки, от които са се облагодетелствали определени фирми. При това поръчките са били не само в Министерството на извънредните ситуации, съобщи Кокинов, но не пожела да уточни за кои други ведомства става въпрос.

Обвинителят не съобщи и имената на спечелилите фирми, но увери, че те ще бъдат разследвани.

Интересна подробност е, че Филипов е бил разработван за изборна търговия, покрай която с изплували и другите далавери.

По схемата за купуване на гласове Филипов е имал съучастник, който е задържан в петък . Това е "циганският барон" от варненско Бако Стоянов, на когото в понеделник при закрити врата съдът определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Зам.-министър Филипов е в екипа на Емел Етем от ромската квота на НДСВ. От партията побързаха да се дистанцират от него. Доскорошният царски депутат Минчо Спасов поясни пред БНР, че преди два месеца зам.-министърът изпратил писмо до партийното ръководство и до премиера Сергей Станишев, че преустановява работата си за НДСВ в полза на друга политическа сила.

Той е бил депутат от НДСВ в предишното Народно събрание. Член е бил на международни ромски организации, а преди това се е занимавал със строително предприемачество.

При извеждането му от сградата на министерството арестуваният зам.-министър каза, че не се чувства виновен и че е "станала грешка".

Независимо от това, че НДСВ се разграничи от Филипов, източници на Mediapool от прокуратурата увериха, че той и Бако Стоянов са пазарували гласове за мажоритарния кандидат на жълтите в Сливен Николай Цонев, който е и министър на отбраната.

Бако Стоянов е човекът, който е бил ангажиран да набере гласоподаватели от ромски произход, които да бъдат командировани в Сливен с удостоверение за гласуване на друго място. Срещу суми от 40 до 100 лева те е трябвало да подкрепят Цонев. Половината от договорените суми са били раздадени преди заминаването, а другата част Стоянов обещал да изплати след вота. Обвинителите разполагат с данни, че Стоянов е спазарил около 40 човека.

Схемата обаче не се е осъществила, тъй като той е бил арестуван още в петък. От екипа на разследващите свидетелстват, че при нахлуването в дома му са попаднали на внушителен автопарк. В двора на къщата имало осем нови лимузини – четири Мерцедеса и толкова БМВ-та.

По случая с купуването на гласове се работело от около 1 месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?