Зам.-министър на икономиката: Правим България Германия на Балканите

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Снимка: БГНЕС

"В 30-те години на миналия век България е определяна като Швейцария на Балканите, днес имаме намерение да превърнем България на ХХІ век в Германия на Балканите". Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров на срещата си с делегация от Източната комисия на германската икономика, която е на посещение в страната ни, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

"Нашата цел е да проведем повече разговори с предприемачите и да чуем с подробности за проблемите по конкретни проекти, защото има теми, на които ще се радваме, ако можем да разчитаме на подкрепа", каза проф. д-р Райнер Линднер, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика.

Немският бизнес е поставил конкретни въпроси, по които чака решение, като перспективите за изграждането на каскади, проблеми с дейността на компании като "Каолин" и "Аурубис".

"Каолин" бе дадена миналата година на прокуратурата за замърсяване на околната среда, а

"Аурубис" наскоро бе санкционирана от антимонополната комисия за злоупотреба с господстващо положение, тъй като продавала сърната си киселина на българския пазар по-скъпо, отколкото на външния.

До голяма степен казусът "Каолин" е решен, а проблемът с "Аурубис" е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е независим орган, е отговорил зам.-министър Петров.

Германските представители изразили задоволство от факта, че Министерство на икономиката е на страната на бизнеса и дали идея за създаването на Система за бързо реагиране между двете министерства, която да е в тясно сътрудничество с немските и българските инвеститори, за да може проблемите да се решават своевременно и в бъдеще да се избягват подобни казуси.

Любен Петров е приветствал идеята и заявил, че това е едно работещо решение, което може да бъде реализирано.

Българското правителство работи активно и приоритетно за реформи в съдебната система, за да може тя по-ефикасно да решава казусите, свързани с чуждестранни инвеститори, е заявил Любен Петров.

Той е напомнил, че след решаването на казуса "Кльостерс- Цемеко" е осъществен рестарт на българо-немските отношния, а това е един от показателите, че нещата вървят в правилната посока.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?