Зам.-министър на образованието сменен без предупреждение

Експертът от Министерството на образованието, младежта и науката Петя Евтимова изненадващо замени досегашния зам.-министър, отговарящ за международната дейност и европейските фондове Светлана Ломева. Това е станало по предложение на министъра на образованието Сергей Игнатов със заповед на премиера Бойко Борисов. Първоначално от министерството отказаха да кажат какво е наложило смяната на Ломева, но по-късно Сергей Игнатов я обясни с желание за усвояването на повече евросредства.

На въпрос на Mediapool защо е освободен Ломева, Игнатов заяви, че рокадата е с цел да се оптимизира усвояването на евросредствата. "Ломева свърши много добра работа, но с оглед по-доброто усвояване на евросредствата решихме да сложим човек, който е специалист по международно право и има опит в комуникацията с европейските институции", посочи Игнатов. Той обвърза смяната ѝ със заповедта на премиера Бойко Борисов, която налага всяка сряда министрите да отчитат какви и колко средства са усвоени. Игнатов обаче не можа да отговори защо Ломева е разбрала за освобождаването си постфактум.

Самата Ломева заяви пред БНР, че не е подавала оставка и освобождаването ѝ е изненада и за нея. "Бях уведомена за това сутринта, а по-късно от медиите научих кой ще ме замени на поста“, каза Ломева. Тя заяви, че с нея не са водени разговори и не са били отправяни критики към работата ѝ. Ломева посочи, че е с добри впечатления от Евтимова и е готова да ѝ предаде поста със съпътстващата го работа.

"Още първите дни когато министър Йорданка Фандъкова напусна министерството и стана кмет аз си подадох оставката, защото е нормално новият министър сам да избере екипа си. Тогава министър Игнатов ми предложи да остана в екипа. Сега е решил да предприеме смяна, но трябва да питате него за мотивите", каза Ломева.

Тя дойде в образователното министерство от неправителствения сектор. Тя е един от основателите на Българско училище за политика и негов директор до юли 2009, преподавала е в Нов български университет.

Евтимова е била началник-отдел "Международно право" към Дирекция "Правна" в Министерството на образованието, в което има повече от 8 години трудов стаж.

Според Игнатов нейната компетенция ще повиши капацитета на екипа, с който трябва да осъществи политиката на правителството в областта на образованието и усвояването на средствата от ЕС, необходими за извършване на реформата в сектора. Евтимова имала дългогодишен опит в работата с европейските институции.

Тя е представител на МОМН в Комитета по програма "Младежта в действие" на ЕК, в работна група "Признаване на резултатите от образованието" към Генерална дирекция "Образование и култура" на ЕК и е национално контактно лице по правните въпроси по 7-ма Рамкова програма за наука на ЕС.

Тази смяна прави образователното министерство ведомството с най-много рокади от началото на мандата. Сегашният министър Сергей Игнатов се присъедини към екипа на МОМН в средата на август, след като зам.-министърът с ресор висше образование Румен Пранчов обяви, че се оттегля по здравословни причини малко след съставянето на кабинета. По-късно той замени министъра на образованието Йорданка Фандъкова, която се кандидатира и бе избрана за кмет на София.

Междувременно правителството прие нов устройствен правилник на Министерството на образованието, младежта и науката. С него общата численост на администрацията на ведомството се намалява с 35 щатни бройки. Във второстепенните разпоредители към министъра на образованието ще работят 114 служители по-малко.

В дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" се обединяват функции на три досега съществуващи структури. По този начин се обхващат дейности, свързани с политиката за образователната интеграция на деца и ученици, за квалификацията на кариерното развитие на педагозите, както и за учебниците, учебните помагала и училищната документация.

Функциите на две от досегашните дирекции ще се изпълняват от нова - "Образователни програми и образователно съдържание". Тя поема предучилищното възпитание и подготовка, основното, средното общо, както и професионалното образование, обучение и ориентиране. Нови са и дирекциите "Организация и координация" и "Контрол и инспектиране". Техните компетентности са свързани с предучилищното възпитание и подготовка, училищното обучение, извънкласните и извънучилищните дейности.

Закрива се дирекция "Студенти, специализанти и докторанти", като функциите ѝ се поемат от дирекция "Висше образование".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?