Зам.-министър на правосъдието: Арестите са само за непослушни деца

Правата на детето не са подарък за послушание, контрира Националната мрежа за децата

Зам.-министър на правосъдието: Арестите са само за непослушни деца

Арестите са само за деца, които не са послушни и добри. Така заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов обясни логиката на закона, който дава власт на прокуратурата да забранява на непълнолетните арестанти да уведомяват своите родители за срок от 24 часа.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс за т.нар. “тайни арести“ бяха остро разкритикувани от правозащитници. Преди ден президентът Румен Радев им наложи вето.

“Това дете (което е арестувано) не е дете, което е послушно добро. Това дете е с мярка за неотклонение задържане под стража, знаете тя се взима само в изключителни случаи при тежки престъпления“, обясни Евгени Стоянов пред бТВ.

Той допълни, че законът предвижда уведомяване на Държавната агенция за закрила на детето при арест на непълнолетно лице. Евгени Стоянов оправда въвеждането на т.нар. “тайни арести“ с европейска директива, която позволява по изключение да не се уведомяват близки лица. Президентът оспорва този аргумент. Той казва, че българският закон позволява на прокуратурата да блокира уведомяването на роднините на задържаните за неограничен брой случаи.

Правата на детето не са подаръци за послушание

По-късно същия ден Национална мрежа за децата обяви, че "категорично осъжда" изказването на Евгени Стоянов. Организацията коментира, че Стоянов е показал липсата на компетентност на политическото ръководство на Министерство на правосъдието по въпросите на правосъдието за деца и нежеланието им да гарантират правата на децата.

"Напомняме, че правото на дете, задържано под стража, да бъде уведомен законният му представител (родител, настойник или друг близък) за неговото задържане е основно процесуално право, което цели да намали риска от изтезание или насилие над задържаните деца. Позволява на задържаното дете да оспори законността на задържането си, позволява на задържаното дете по-лесно да се възползва от останалите си права – родителят на детето например може да се увери, че детето има достъп до адвокат и медицинска помощ. Не на последно място, уведомяването на родителите или близките на детето, гарантират, че то ще може да получи необходимите дрехи, храна или други вещи от първа необходимост, както и емоционална и психологическа подкрепа", се казва в позицията на организацията.

В нея се допълва, че правата на детето не са "подаръци, които според легендата за дядо Коледа се раздават за послушание или не". Те са ангажимент, дължим на всяко дете, казва Националната мрежа.

Национална мрежа за децата (НМД) е обединение на 152 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна.

Ветото

Т.нар. "таен" арест предизвика сериозни опасения за нарушаване на човешки права. Погледнато в цялост уредбата на "тайния" арест изглежда по-скоро безсмислена. Арестуваният не губи правото си на разговор и среща със своя адвокат. На тази среща, която е на четири очи, той може да помоли адвоката да предаде на всичките му познатии роднини, каквото е нужно.

В същото време управляващите смятат, че "тайният арест" може да помогне, ако съществуват рискове за живота, здравето или свободата на хора, които по някакъв начин са свързани с разследването.

 По време на парламентарния дебат Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни промяната в закона със следната хипотеза - ако има дело за отвличане с двама издирвани престъпници, а властите са задържали единия, то той би могъл веднага да предупреди другия. Поради това може да се наложи прокуратурата да забрани на арестувания заподозрян да уведоми "колегата" си от престъпната банда. Проблемът е, че това обаче би могъл да стори и адвокатът на арестувания.

 Решението за отлагане на уведомяването с до 48 часа се взема от прокурора по делото. Той трябва да се произнесе с мотивирано постановление, което ще може да се обжалва пред съда. Съдът на свой ред е длъжен да разгледа незабавно жалбата.

 В момента законът изисква разследващите незабавно да уведомят семейството на обвиняемия за задържането му, а ако обвиняемият желае – и работодателя му.

Във ветото си президентът казва, че правото на уведомяване е част от гаранциите за задържаните лица срещу малтретиране, признати в практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това право е уредено още в Директива 2013/48 на ЕС и се прилага при задържане на заподозрян след издадена европейска заповед за арест.

Споделяне

Още от България