Заради забавена реформа във ВиК сектора

Зам.-министър на регионалното развитие напусна поста

Зам.-министър на регионалното развитие напусна поста

Зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев е освободен от длъжност по негова молба. Това съобщи правителствената информационна служба, без да посочи мотивите за напускането му.

Така министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева остана само с един заместник – Мирослав Мазнев, който отговаря за пътната инфраструктура.

Добромир Симидчиев отговаряше за ВиК дружествата. Той беше единственият зам.-министър останал от времето на управлението на ГЕРБ. Симидчиев не е член на никоя партия и минава за професионалист в бранша. Преди да отиде в регионалното министерство, работеше в "Софийска вода“.

Няма информация кой ще заеме неговото място.

След идването на власт на правителството на Пламен Орешарски беше предприета чистка в държавните ВиК дружества с мотив осигуряване на финансовото им оздравяване.

Не това обаче е бил мотивът за напускане на Сиимидчиев. Причината е бавещият се старт на реформата във ВиК сектора, с което има риск да загубим европейското финансиране, коментираха запознати пред Mediapool.

Правителството все още не е одобрило ВиК стратегията, както и генералните планове на ВиК дружествата. Приемането на тези документи е задължително условие за усвяване на европейските средства.

Другото, което също задължително трябва да се случи, е прехвърлянето на активите на ВиК операторите на общините и държавата. В противен случай Брюксел третира отпуснатата безвъзмездна помощ за сектора като недопустима държавна помощ. За съжаление този въпрос не се решава от третото поредно правителство.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?