Заради забавена реформа във ВиК сектора

Зам.-министър на регионалното развитие напусна поста

Зам.-министър на регионалното развитие напусна поста

Зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев е освободен от длъжност по негова молба. Това съобщи правителствената информационна служба, без да посочи мотивите за напускането му.

Така министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева остана само с един заместник – Мирослав Мазнев, който отговаря за пътната инфраструктура.

Добромир Симидчиев отговаряше за ВиК дружествата. Той беше единственият зам.-министър останал от времето на управлението на ГЕРБ. Симидчиев не е член на никоя партия и минава за професионалист в бранша. Преди да отиде в регионалното министерство, работеше в "Софийска вода“.

Няма информация кой ще заеме неговото място.

След идването на власт на правителството на Пламен Орешарски беше предприета чистка в държавните ВиК дружества с мотив осигуряване на финансовото им оздравяване.

Не това обаче е бил мотивът за напускане на Сиимидчиев. Причината е бавещият се старт на реформата във ВиК сектора, с което има риск да загубим европейското финансиране, коментираха запознати пред Mediapool.

Правителството все още не е одобрило ВиК стратегията, както и генералните планове на ВиК дружествата. Приемането на тези документи е задължително условие за усвяване на европейските средства.

Другото, което също задължително трябва да се случи, е прехвърлянето на активите на ВиК операторите на общините и държавата. В противен случай Брюксел третира отпуснатата безвъзмездна помощ за сектора като недопустима държавна помощ. За съжаление този въпрос не се решава от третото поредно правителство.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?