Зам.-министър на спорта оглави Агенцията за малките и средни предприятия

Зам.-министър на спорта оглави Агенцията за малките и средни предприятия

Зам.-министърът на спорта Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Досегашният шеф Мариета Захариева е освободена от поста, съобщиха от Министерството на икономиката.

В прессъобщението не са посочени мотивите за рокадата. Публична тайна е, че възнагражденията в Агенцията за малките и средни предприятия са по-високи от тези на зам.-министър. Това беше една от причините в средата на октомври правителството да вдигне рязко заплатите на зам.-министрите. Няма официална информация колко получава шефа на агенцията, но ведомството в момента изпълнява три европроекта за близо 10 млн. лв. Освен това чрез агенцията се разпределят и парите за иновации, които са около 5 млн. лв. годишно през последните години. При последната сесия за тях имаше скандал, защото класирането се проточи прекалено дълго и оценителите чакаха около година, за да си получат парите.

Мариета Захариева беше назначена за шеф на Агенцията за малките предприятия по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър на икономиката беше Божидар Лукарски. Сега е освободена от приемника му Емил Караниколов.

Той назначава на поста Габриела Козарева, след като премиерът Бойко Борисов я е освободил от поста заместник-министър на младежта и спорта, считано от 20 февруари.

Тя е родена на 24 октомври 1977 г. Завършва средното си образование през 1996 г. като възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Св. Константин-Кирил Философ". През 2001г. се дипломира като магистър по право в юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" със специализации по правораздаване, публична администрация и международно право и международни отношения.

От 2001 г. до 2003 г. е правен консултант в "Юрекс Консулт" АД. След това работи като съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС) към петчленен състав на съда, със съдия-патрон председателя на ВАС съдия Светла Петкова до 2007 г., е посочено в публикуваната ѝ биография на страницата на спортното министерство.


В периода 2007 - 2011 г. е правен консултант на редица местни и чуждестранни търговски дружества, опериращи в областта на инфраструктурното изграждане, недвижими имоти, инвестиционно финансиране, корпоративно структуриране, защита на конкуренцията, околна среда и други.

От 2011 до 2015 г. работи като директор на дирекция "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена Индустрия Сърбия Петрол" ЕООД, което е дъщерно дружество на "ГазпромНефт" АД.

От 2015 г. е директор на дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта, а от 2017 г. е назначена за зам.-министър във ведомството.

Габриела Козарева владее английски, руски и италиански език.

Споделяне

Още от Бизнес