Зам.-министър отива в Китай да търси нови инвеститори

Да търси нови китейски инвеститори и да представи проекта за изграждане на индустриална зона върху терена на бившото военно летище край Божурище, която ще се ползва основно от китайски компании, замина в сряда заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Той ще е в Китай до 14 септември, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ)..

Теренът от 500 дка за новата индустриална зона вече е предоставен на МИЕТ, а партньор от българска страна ще бъде “Национална компания индустриални зони”.

Ангелов ще участва във форума “Бизнес седмицата в провинция Джъдзян”, която ще се състои в град. Ханджоу и ще разговаря с губернатора на провинцията Лу Дзушан. Ще има и разговори с директора на Департамента по търговия на Джъдзян Дзин Йонхуей.

Зам.-министърът ще се включи и в Световен инвестиционен форум на Обединените нации за търговия и развитие (УНКТАД), когато ще представи предлаганите от страната ни стимули за привличане на чужди инвеститори.

Общият обем на китайските инвестиции в България към края на 2009 г. е 10.5 млн. евро, според статистиката на БНБ.

За 2009 г. стокообменът между България и Китай е на стойност 793 млн. долара, с отрицателно салдо за нашата страна – внос за 628.8 млн. долара и износ за 164.6 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес