Зам.-министър пусна цитати подсказки ден преди матурата по български и литература

Диян Стаматов, сн. БГНЕС

Ден преди задължителната матура по български език и литература зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пусна в профила си във “Фейсбук“ множество цитати от произведения, които биха могли да се паднат на зрелостниците.

В предишни години имаше съмнения за предварително изтичане на автори и теми в социалните мрежи, срещу което от МОН твърдят, че този път са взели строги мерки.

Миналата година човек с псевдоним "Яворов" предупреди зрелостните във “Фейсбук“ вечерта преди матурите, че "ще се падне“, което действително се случи.

Преди ден МОН заяви, че всички опити за предварителна продажба на верни отговори и теми за матурата са измама.

Затова във вторник зам.-министър Стаматов даде широки насоки за размисъл на зрелостниците. От личния си профил той  сподели откъси от "Железният светилник" на Димитър Талев и от "Тютюн" на Димитър Димов, от "Бай Ганьо у Иречек" на Алеко Константинов и от "Песента на колелетата" на Йордан Йовков, както и стихове от "Прозорецът" на Атанас Далчев, "Потомка" на Елисавета Багряна, "До моето първо либе" на Христо Ботев, "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, "Ралица" на Пенчо Славейков и "Цветарка" на Христо Смирненски.

Преди ден той пусна и широк списък с автори за матурата.

Задължителната матура по български език и литература е в сряда. От 8 до 12 часа зрелостниците ще трябва да отговарят на 40 тестови въпроса и да пишат аргументиран текст по зададена тема от литературно произведение.

В сряда в 5.10 минути сутринта ще бъде определен изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас.

Авторът и произведението за 41-вия въпрос (без темата) ще бъдат обявени по Българското национално радио в 9 часа.

В 8.45 часа, отново в министерството, ще бъде изтеглен изпитният вариант за изпита след седми клас - за националното външно оценяване и за допълнителния модул, който е преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

След 15 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и верните отговори.

Споделяне

Още от България