Зам.-министър: Цената на газа ще намалее 30%, ако имаме собствен добив

Зам.-министър: Цената на газа ще намалее 30%, ако имаме собствен добив

"С 30 на сто ще се намали цената на газа, ако започне промишлен добив от собствени находища в българската акватория на Черно море", е коментирал зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на партиен форум на ГЕРБ в Поморие. Той е уверил, че държавата работи усилено за диверсификация на газовото снабдяване, което ще осигури енергийната независимост.

"Най-доброто решение е експлоатация на собствени находища, а геоложките проучвания в Черно море към момента дават повод за оптимистични очаквания", е отбелязал зам.-министърът, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Станков е добавил, че когато предприятията в енергетиката правят големи инвестиции, те се отразяват пряко и косвено на всички участници в бизнеса в страната.

Министърът на транспорта Росен Желязков пък е обяснил, че интересът на нискотарифните компании към "Летище София" е огромен, много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова срокът за подаване на оферти за концесия е удължен до 29 януари. Той, както и Станков, са говорили пред третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ "Предприемачеств. Развитие. Перспективи".

Пред участниците Желязков е подчертал важността да се развиват транспортните връзки в страната и правилното формулиране на българския интерес в стратегията за следващия програмен период на ЕС.

Зам.-министър Станков е информирал, че преди дни е започнало изграждането на електропровода "Бургас - Добруджа", който трябва да бъде завършен до 2020 г. и е с дължина 80 км. Проектът е от изключителна важност както за цялото Южно Черноморие, така и за увеличаване обмена на електроенергия между България и съседните държави, е подчертал зам.-министърът. Той е препоръчал на предприемачите да следят страницата на българската независима енергийна борса, за да оптимизират разходите си за енергия. Друг начин е въвеждането на мерки за енергийна ефективност, за които са предвидени средства в няколко програми, които ще бъдат отворени през следващите месеци, е посочил Жечо Станков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес