Зам.-министър: Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината

Общопрактикуващ лекар: "Тупането на топката и бавенето не ги разбирам. Защо не се приемат бързите тестове?"

Бойко Пенков

"Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината", заяви в неделя пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

"През лятото се правеха анализи, правят се непрекъснато. Положиха се усилия от страна на правителството за водене на преговори за осигуряване на ваксинопрофилактика. България участваше в преговорите на европейско ниво за доставка на лекарства. Разиграха се различни сценарии - как да реагира системата при съответен брой хора. Много неща се вършат и продължават да се вършат. Работи се на високи обороти", твърди той.

По думите му проблемът не е с болничните структури, а с персонала.

"Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и за близките си. Сега се създават законови текстове за командироване на хора, за пребазиране. Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на зараза, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал", обясни заместник-министърът.

Той увери, че ще направи предложение в болница да се приемат пациенти със симптоми и без положителен PCR тест, като това ще се уточнява впоследствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ.

Оценките на заместник-министъра не се споделят от доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, който също пред БНР посочи други проблеми.

По думите му бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса.

"Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове? Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата... Не виждам логика в едно поведение - отиваш в гората, виждаш мечката, затваряш си очите и казваш - мечка няма. Това не решава проблема... Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективни и имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани", обясни д-р Киров.

По думите му електронното направление технологично е готово, но проблемът е, че НЗОК тупа топката и бави нещата.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари посочи и проблеми с рентгеновите снимки на болните и с рецептите.

"Когато имаме карантиниран пациент и състоянието му се влошава, има нужда от рентген, процедурата е сложна. Защо той да не може да отиде да си направи снимка, когато не знаеш какво е, тогава рискът е по-голям, но когато знаеш, че човекът е инфектиран, тогава може всички да се пазят достатъчно. Проблем има и с рецептите, когато човекът е под карантина", разказа д-р Киров.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус