Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен в измама за 8000 евро

Цацаров: "Не бива да се гледа като на корупция само като на подкуп"

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен в измама за 8000 евро

Зам.-министърът на трнаспорта Ангел Попов бе обвинен в петък за измама в размер на 8000 евро, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Според разследващите престъплението е извършено преди той да стане част от изпълнителната власт. Попов е събрал въпросната сума от негови колеги превозвачи с ангажимента да им уреди по-бързото издаване на разрешителни за упражняване на търговска дейност. На Попов е определена най-леката мярка "подписка".

Проверката срещу зам.-министъра започна през октомври, след като от БСП обявиха, че между 2012 и 2014 г. като председател на браншова организация той е събирал пари от превозвачи за уреждане на разрешителни. Преди около половин година представители на превозвачите също отправиха такива обвинения срещу Попов.

"Не бива да се гледа като на корупция само като на подкуп... За първи път от много години има толкова много членове на Народното събрание, парламентаристи, които са със снет имунитет. За първи път има министри, които са обвинени. За първи път днес се повдига обвинение на зам.-министър на транспорта за измама", заяви по повод делото главният прокурор в опит да онагледи напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки липсата на осъдени висши представители на властта.

Цацаров обаче не вижда вина в действията на подчинените му, а по-скоро в бързината, с която съдът разглежда делата, внесени от държавното обвинение.

"Нека ви задам аз въпрос, отговорете ми вие – народен представител от парламентарна група, няма да я казвам коя е, за да няма политическа оценка. Този народен представител е председател на комисията по земеделие. Този народен представител е продал, отдал, както искате, земя в Добруджа в качеството си на шеф на селскостопанска академия. Що не се поинтересувате колко пъти е връщано делото срещу него и колко пъти е отлагано? Защо не мога да отговоря аз на въпроса защо този народен представител все още не е с присъда? Оправдателна или осъдителна, каквато реши съдът. Да ви припомня други случаи – бившият министър (Емилия) Масларова. Знаете ли колко време се точи делото срещу нея? Знаете ли колко магистрати има, които в момента са с обвинение? 23-ма. Знаете ли от тези магистрати колко са на досъдебно производство? Пет. Всички останали делата им се влачат в съдилищата", коментира главният прокурор.

Споделяне

Още от България