Зам.-министърът на транспорта се изправя пред съда за измама

Ангел Попов бе обвинен през декември м.г. за схема с 8000 евро

Ангел Попов

Прокуратурата внесе в четвъртък обвинителния акт срещу зам.-министъра на транспорта Ангел Попов в Софийския районен съд (СРС).

Той бе обвинен в средата на декември м.г. за измама в размер на 8000 евро. Разследващите твърдят, че през август 2012 г. Попов умишлено заблудил собственик на транспортна фимра, че срещу тази сума ще му уреди от министерството четири допълнителни разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

Прокуратурата е установила, че в онзи момент обвиняемият не е имал "никакво служебно или лично отношение към работната група в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт".

Въпреки това той накарал потърпевшия превозвач да вярва, че би могъл да влияе на въпросния колективен орган при преценката му за издаване на въпросните разрешителни. За целта Попов поискал парите, твърдейки, че те са предназначени за конкретни членове на работната група, които назовал поименно.

"В действителност това било обективно невъзможно, тъй като сочените от него лица изобщо не били част от тази работна група", уточняват от държавното обвинение.

На Ангел Попов е определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Ако СРС признае вината му по делото, той може да получи от 1 до 6 години затвор.

Проверката срещу зам.-министъра започна през октомври м.г., след като от БСП обявиха, че между 2012 и 2014 г. като председател на браншова организация той е събирал пари от превозвачи за уреждане на разрешителни. Около половин година по-рано представители на превозвачите също отправиха такива обвинения срещу Попов.

Разследването срещу него пък бе използвано от главния прокурор Сотир Цацаров като пример за активизиралата се борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Не бива да се гледа като на корупция само като на подкуп... За първи път от много години има толкова много членове на Народното събрание, парламентаристи, които са със снет имунитет. За първи път има министри, които са обвинени. За първи път днес се повдига обвинение на зам.-министър на транспорта за измама", заяви Цацаров на 15 декември м.г., когато подчинените му привлякоха към наказателна отговорност Ангел Попов.

Споделяне

Още от България