Зам.-министърът по енергетиката Божан Стоянов се оказа агент от ДС

Божан Стоянов, сн. БГНЕС

Заместник-министърът Божан Стоянов, който отговаря за енергетиката, е единственият сътрудник на Държавна сигурност от служебния кабинет, назначен в средата на март от президента Росен Плевнелиев. Това установи проверка на Комисията по досиетата, която публикува в сряда свой доклад от проверката на 37 лица на правителството на постовете министър-председател, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри.

 

При обявяването на кабинета държавният глава заяви, че всички в него са минали проверка и за никого от тях не е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност.

 

Сега обаче Комисията по досиетата посочва, че Божан Стоянов е бил вербуван през юни 1988 г., когато е бил 25-годишен. Водил се е като агент Младенов и е сътрудничил в структурите на Софийско градско управление на МВР и V Районно управление на ДС. Той не е бил снет на отчет и след 1989 г. и комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стефанов Стоянов към органите и след 10 ноември 1989 г.

 

Малко по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространиха съобщение, в което се посочва, че Божан Стоянов разполага с писмо от 22 август 2008 г. от същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов, че няма данни да е бил “щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“.

 

Ведомството е поискало от комисията да изясни въпроса с разминаването на информацията. От Комисията по досиетата обясниха по-късно, че към 2008 година не е имало данни за него, но по-късно са открити документи.

 

За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работеше като финансист и консултант. Името му е познато на българската общественост като беше член на клуба “Българския Великден”, придобил публична известност при управлението на НДСВ. Стоянов беше управител на специално създаденото за приватизацията на "Булгартабак холдинг" дружество "Тобако кепитъл партнърс". Сделката тогава обаче пропадна заради съпротивата на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?