От сутляша до мирния атом

Зам.-министърът Валентин Николов назначен за шеф на АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов, Сн.БГНЕС

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов изкара малко повече от месец на поста и в понеделник бе назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той става четвъртият по ред шеф на ядрената централа за по-малко от три години мандат на ГЕРБ.

С решение на Съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който е собственик на ядрената централа, е освободен досегашният шеф на дружеството Александър Николов и на негово място е назначен Валентин Николов, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Николов е освободен от поста на зам.-министър, информираха и от пресцентъра на Министерския съвет.

"Рокадата се налага с цел да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата“, заявил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при представянето на Валентин Николов пред екипа на АЕЦ "Козлодуй", цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

"Основен приоритет в сферата на ядрената ни политика е да удължим с 15 години живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй“. Това, освен отговорност на правителството, е и моя лична отговорност, затова предложих поста да заеме Валентин Николов, на когото имам безрезервно доверие и с когото проведохме успешни преговори с руската страна по значимите за България енергийни въпроси. Валентин Николов е добър мениджър, умее да отстоява позиции и да преследва цели‘‘, добавя Добрев.

Така икономическото ведомство отново остава без зам.-министър, който да отговаря за енергетиката, като на поста докато министър бе Трайчо Трайков се изредиха трима души - Мая Христова, която от шеф на БЕХ стана посланик в Азербайджан, Марий Косев, който бе махнат заради недостатъчно ефективна работа, стана шеф на "Набуко България", и самият Делян Добрев, който наследи Трайков преди месец. Валентин Николов бе четвъртият заместник, сега ще се търси пети.

Начело на АЕЦ "Козлодуй" също се изредиха трима шефове. С идването на ГЕРБ на власт за директор бе назначен Димитър Ангелов, който година и три месеца по-късно бе заменен от Костадин Димитров защото вече бил в пенсионна възраст. По-малко от година на поста Димитров се оттегли по здравословни причини и бе назначен Александър Николов, който за седемте месеца начело на ядрения оператор дори бе пребит от неизвестни.

Преди да стане зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов беше председател на парламентарната комисия по икономика и енергетиката и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Според визитката му от сайта на икономическото министерство роденият през 1971 г. в Габрово Николов е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Той е и магистър по финансов мениджмънт, СА "Димитър Ценов" – гр. Свищов. Специализирал е "Политически мениджмънт" в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет. Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International. Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата, пише в биографията му, без да се уточнява къде.

Според информационно-правните регистри преди да стане депутат Николов е притежавал фирмата "Макрон", която се е занимавала с доставки на храна за детските градини в София. По-късно тя е прехвърлена на други лица.

 

За сравнение и тримата предишни директори на АЕЦ "Козлодуй" от мандата на ГЕРБ, както и всички преди това, са имали дългогодишни кариери в ядрената централа.

Споделяне

Още по темата

Още от България