Зам.-министърка се чувства достойна за главен съдебен инспектор

Заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова обяви в четвъртък пред БНР, че би се справила със задачата да ръководи инспектората към Висшия съдебен съвет, ако бъде избрана за поста. Нейното име се спряга през последните като фаворит на ГЕРБ за позицията, която в момента се заема от Ана Караиванова.

 

"Аз мисля, че 15-годишният ми опит в съдебната система и общо 17-годишният ми юридически стаж ми дават увереност, че бих могла да се справя. Имам експертиза по администрирането на делата и най-вече имам самочувствие като срочен съдия, защото за тези години нямам забавено дело извън разумните срокове. Но в крайна сметка мисля, че има и много други добри кандидатури, които следва да бъдат обсъдени", каза Вълкова.

 

Преди да стане заместник-правосъден министър, Деница Вълкова бе редови окръжен съдия в Бургас. Най-известното ѝ дело досега остава осъждането на първа инстанция за клевета на двама разследващи журналисти от Бургас, които после заради това осъдиха държавата пред Европейския съд по правата на човека.

 

Народното събрание има срок до 11 февруари да издигне кандидатури, а окончателният избор ще бъде направен на 6 март. Позицията на главен съдебен инспектор е ключова, защото подопечната му институция се занимава с проверката на движението на всички дела в съдебната система. Поради това Народното събрание избира човек за поста с мнозинство от 160 депутатски гласа (2/3 от всички депутати).

 

Предната процедура се провали, защото ГЕРБ така и не се престраши да издигне кандидат. В публичното пространство бе пуснато името на Георги Шопов от бившия Висш съдебен съвет, но той официално не беше издигнат. От опозицията също нямаха желание да участват със свои хора.

 

Въпреки че се хареса за шефското място в институцията, Вълкова обясни, че с нея все още не са водени разговори. Ана Караиванова, която е сегашният шеф на инспектората, беше избрана на тази позиция също в качеството си на заместник-министър на правосъдието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?