Първият транш от втория ешелон:

Зам.-министри на Тройната коалиция се връщат на постовете си

Все още няма човек за енергетиката и заместници за вътрешните работи, правосъдието, регионалното развитие и транспорта

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски е назначил част от втория ешелон във властта и правителствената пресслужба обяви 17 от новите заместник-министри. Сред тях обаче все още няма човек, който да отговаря за най-проблемния ресор в момента – енергетиката, заради която през февруари имаше масови протести, довели до оставката на правителството на ГЕРБ. Не са назначени хора и на постовете във вътрешното ведомство, на правосъдието, на регионалното развитие и транспорта. Липсват и част от заместниците в министерствата на земеделието, околна среда и др.

Повечето от имената на назначените са известни от дни, но някои от тях са изненади.

Зам.-министри на външните работи стават неизвестният досега Ангел Величков, който досега е бил инвестиционен представител, а в миналото е работил като доброволец в кандидат-президентската кампания на Мит Ромни и в администрацията на американския съветник Майк Джоханс, както и Тодор Чуров, който бе постоянен представител на България към НАТО .

Бившият депутат от ДПС Неджми Али и полковникът от резерва Иван Иванов, който отговаряше за човешките ресурси в МО, ще са зам.-министри на отбраната, както и се очакваше.

Без изненада са назначенията на бившия шеф на дирекция “Данъчна политика“ във финансовото министерство Людмила Петкова за зам.-министър на финансите, и на Ана Янева за зам.-министър на икономиката, която ще отговаря за малкия и среден бизнес, както правеше това в правителството на Тройната коалиция.

Друг кадър на БСП, познат от кабинета “Станишев“, е Чавдар Георгиев, който и по онова време беше заместник-министър на околната среда и водите. Познат на обществеността е и замесеният в скандал със заменки Бюрхан Абазов, който отново става заместник в земеделското министерство, какъвто е бил по времето на Тройната коалиция и частично при управлението на НДСВ.

Както се говореше в последните дни заместник-министри на културата стават доскорошният говорител на ДПС Велислава Кръстева и директорът на театъра в Ловеч Васил Василев.

С пълен комплект зам.-министри са само ведомствата на труда и социалната политика и на здравеопазването, където има назначени по трима души.

В социалното министерство като зам.-министър се завръщат Лазар Лазаров, който заемаше поста и по времето на тройната коалиция, когато министър бе Емилия Масларова, както и и друг зам.-министър от времето на тройната коалиция - Светлана Дянкова, която също така била и експерт към социалната комисия в 39-ото и 40-ото Народно събрание, както и депутат от СДС в периода 1995 г. до 2001 година.

Росица Стелиянова-Янкова, която беше директор на Агенцията по заетостта до септември 2011 година, е третият заместник на Хасан Адемов в социалното министерство.

В образователното министерство също се завръща зам.-министър на ДПС от времето на тройната коалиция – Мукаддес Налбант. Бившият директор на НЗОК Бойко Пенков е назначен за зам.-министър на здравеопазването. Другият заместник в здравното министерство е Чавдар Славов, бил е национален консултант по урология и началник Клиника по урология в УМБАЛ “Александровска”.

За зам.-министър на младежта и спорта е назначена Мая Тодорова, която вече е била шеф на дирекция в това ведомство, но докато беше държавна агенция. В това ведомство вече за зам.-министър, отговарящ за спорта, бе назначен гимнастикът Йордан Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?