Зам.-помощник държавен секретар на САЩ става посланик в Македония

Хойт Браян Ий
Досегашният заместник-помощник държавен секретар Хойт Браян Ий ще бъде новият американски посланик в Македония. Тази информация бе потвърдена официално във Вашингтон пред кореспондента на "Ал Джазира". Той ще замести Джес Бейли, който заема този пост от декември месец 2014 година.
 
Хойт Браян Ий е дипломат и през последните години имаше ключова роля при разрешаването на политическите кризи в Албания, Македония, Черна гора. 
 
Назначаването му се оценява като потвърждение на нарастващия ангажимент на Вашингтон към Балканите преди всичко заради опитите на Москва да наложи своето влияние в региона.
За момента не е ясно кой ще замени Ий в Държавния департамент на САЩ, отбелязва БГНЕС. 
 
Като възможни наследници се споменават Джонатан Мур, настоящ ръководител на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Босна и Херцеговина и бивш директор за Централна и Южна Европа в Държавния департамент, както и Кондолиза Райс, бивш държавен секретар и съветник по националната сигурност в мандата на двама американски президенти, която сега е определяна също "специален пратеник” на президента Тръмп за Балканите. 
Споделяне

Още от Свят